Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Een nieuwe auto kopen in het buitenland (in de EU)

Geschreven door David Leclercq op 07-01-2022

Een nieuwe auto kopen in het buitenland (in de EU) #1

De prijzen van nieuwe auto’s zijn binnen Europa behoorlijk geharmoniseerd, maar toch zijn er verschillen tussen de lidstaten...

De prijzen van nieuwe auto’s zijn binnen Europa behoorlijk geharmoniseerd, maar toch zijn er verschillen tussen de lidstaten. Daarom kan het de moeite lonen om over de landsgrenzen heen te kijken alvorens u de bestelbon ondertekent. Bovendien is een auto kopen in het buitenland niet zo onoverkomelijk als u op het eerste gezicht zou denken: Europa heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om de administratieve rompslomp bij een grensoverschrijdende aankoop te vereenvoudigen.

Wat is volgens de wet een nieuwe auto?

Nieuw wil volgens de Europese wetgeving zeggen dat de levering plaatsvindt binnen de zes maanden na de eerste ingebruikname, OF dat er minder dan 6.000 kilometer op de teller staan.

Hoe zit het met de btw?

Gaat het om een nieuwe wagen, dan betaalt u de aankoopprijs zonder btw in het land van aankoop en voldoet u de Belgische btw van 21 procent wanneer u de auto invoert.

Hoe brengt u de auto naar België?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • u vervoert het voertuig op een aanhangwagen
  • u doet een beroep op een transportfirma
  • u rijdt de auto naar België met transitplaten
  • u onderneemt op voorhand de nodige stappen om het nieuwe voertuig in te schrijven in België en het met zijn definitieve nummerplaat te ‘repatriëren’ over de weg.

Als u het voertuig eigenhandig over de openbare weg naar België rijdt, moet u natuurlijk verzekerd zijn. U kunt een voorlopige verzekering nemen in het land waar u de auto koopt (bijvoorbeeld bij het bedrijf dat de transitplaten uitgeeft), of rechtstreeks bij uw Belgische verzekeraar een contract afsluiten.

Nuttige link : alle info over transitplaten

Hoe verloopt de invoerprocedure?

Bij aankomst in België moet u uw auto eerst voorrijden bij een douanekantoor naar keuze. Daar betaalt u ook de 21 procent btw.

Zodra je op Belgisch grondgebied aankomt met de gekochte auto moet je hem via MyMinfin online (e705). Lees hier welke procedure je moet volgen. Dit is noodzakelijk voor het betalen van de btw en de inschrijving. Bij de invoer van een nieuw voertuig hoeft u niet naar de keuring.

Zodra de invoerformaliteiten zijn afgehandeld, moet u een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten, net zoals bij een nieuwe wagen die u aankoopt in België. Pas dan kan het voertuig worden ingeschreven. De officiëlle gids...

WebDIV

Als de auto op de correcte wijze is ingeklaard, hij een chassisnummer heeft met 17 tekens en voorgeregistreerd is, dan kan je de inschrijving aanvragen op WebDIV (via je verzekeraar). Zo niet moet je naar een loket van de DIV, waar je enkel op afspraak terecht kan. Dit zijn de adressen voor Vlaanderen en Wallonië en die voor Brussel.

En de garantie?

Bij de aankoop van een nieuwe auto hebt u als consument in de Europese Unie recht op dezelfde bescherming inalle lidstaten. U kunt dus uw auto in België laten herstellen onder garantie, ook al hebt u hem bijvoorbeeld in Denemarken gekocht.

Nuttige link: alles over de garantievoorwaarden voor een nieuw voertuig ingevoerd vanuit een Europese lidstaat

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests