Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Hoe een auto huren? Tips en weetjes

Geschreven door Olivier Duquesne op 12-05-2022

Hoe een auto huren? Tips en weetjes #1

Om op vakantie te gaan, uit noodzaak, voor het plezier of voor een verhuizing: dankzij het internet is het huren van een auto of bestelwagen kinderspel geworden. Maar wees op je hoede voor een aantal valstrikken…

Een auto (of bestelwagen) huren via het internet is heel eenvoudig geworden. Een ander voordeel: je kan gemakkelijk prijzen vergelijken. Door op voorhand te boeken – online of via een reisbureau – kan je tijd winnen bij het in ontvangst nemen van de auto. Het blijft natuurlijk nog altijd mogelijk om er een te boeken aan het loket van een agentschap in een luchthaven of een station, of zelfs rechtstreeks in sommige hotels. Maar let op voor meerkosten op die locaties. Vergeet ook niet uit te kijken naar eventuele kortingen bij het gebruik van bepaalde getrouwheids-, privilege- of kredietkaarten.

Voorwaarden

Het is belangrijk om te onthouden dat je doorgaans al minstens 5 jaar je rijbewijs moet hebben om een auto te kunnen huren of dat je minstens 23 of zelfs 25 jaar oud moet zijn. Je mag het stuur van je huurwagen niet afgeven, tenzij je een supplement voor “meerdere bestuurders” betaalt. Je moet ook bijbetalen voor een gps (je kan net zo goed zelf een draagbaar navigatiesysteem meebrengen of een goede app downloaden), een kinderstoeltje (ook als dat wettelijk verplicht is in het land dat je bezoekt) of diverse comfortopties zoals een automatische versnellingsbak, winterbanden, een skibox of een dakkoffer. Sommige verhuurbedrijven laten bovendien niet toe dat je de grens oversteekt of vragen daar een meerprijs voor. Vergeet tot slot niet alle regels in verband met tol, vooral in landen waar dat gebeurt met een camera of een elektronisch apparaat.

Kredietkaart

Je moet nagenoeg altijd betalen met een bank- of kredietkaart. Daarmee moet je ook de waarborg betalen, behalve als Belg bij een agentschap in België, waar je soms nog contant mag afrekenen. Voor luxemodellen ben je verplicht om zo’n waarborg te storten, vaak met één of zelfs twee kredietkaarten. Die kan schommelen van 500 tot meerdere duizenden euro’s. Kijk dus goed na of je limiet hoog genoeg is en laat die eventueel eenmalig optrekken.

Verzekering

Het is altijd interessant om de franchise af te kopen of een aanvullende verzekering te nemen tegen diefstal of schade. De kredietkaart die je als waarborg opgeeft en waarvan het bedrag op je krediet wordt geblokkeerd, zal anders door de verhuurder worden gebruikt om herstelkosten, verkeersboetes, tol en andere diensten die samenhangen met je gebruik door te rekenen. In Europa mag de waarborg wettelijk gezien maximaal 15 dagen worden geblokkeerd na de teruggave van de auto, maar doorgaans gebeurt dit binnen de 48 uur na aftrok van eventuele kosten.

Verzekeringscodes voor huurauto's

  • ALI (Additional Liability Insurance) & LIS (Liability Insurance Supplement): BA-dekking aan een hoger bedrag.
  • CDW (Collision Damage Waiver): omniumdekking met franchise, verhoogt de garantie.
  • Super CDW (SCDW): omniumdekking met een lagere of zonder franchise (volgens de formule en de dagelijkse huurprijs).
  • LDW (Loss Damage Waver): CDW aangevuld met een dekking in geval van diefstal of vandalisme.
  • PAI (Personal Accident Insurance) of PI: schadevergoeding voor passagiers in geval van verwonding of overlijden. Kan overbodig zijn met een reisverzekering.
  • TP (Theft Protection): diefstalverzekering.
  • TDP (Theft and Damage Protection): verzekering in geval van diefstal en materiële schade aan het voertuig.
  • STP (Super TP): diefstalverzekering met een lagere of zonder franchise.
  • PEP (Personal Effects Protection) en PEC (Personal Effects Coverage): bagageverzekering. Kan overbodig zijn met een reisverzekering.
  • PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection): dekt personen, bagage en medische zorgen in geval van nood. Kan overbodig zijn met een reisverzekering.
  • UMP (Unsinsured Motorist Protection): aanvullende verzekering in geval van verwondingen en/of overlijden na een ongeval met een niet-verzekerde derde of in geval van vluchtmisdrijf.

Centraal element: het contract

Ga steeds na of het formulier goed is ingevuld en controleer of alle gegevens kloppen. Lees het contract, ook de kleine lettertjes. Daar waar de ene verhuurder een “all-in”-formule biedt, legt een andere soms een kilometerbeperking op, met een supplement voor elke kilometer boven die grens. Let op voor specifieke clausules zoals die over reservaties, jonge bestuurders of bijstand. Niet alles is steeds in de prijs inbegrepen. De dekking van de verzekering varieert vaak per verhuurder, maar de informatie is steeds beschikbaar op diverse websites zodat je je een beeld kan vormen.

Ontvangst van de auto

Wanneer je de auto gaat ophalen, moet je een reserveringsbon of -nummer bij je hebben, naast je identiteitskaart, je rijbewijs en de gebruikte kredietkaart(en) of de voucher van het reisbureau. Voor je vertrekt met je huurwagen is het belangrijk dat je goed nakijkt of hij overeenkomt met de bon voor je tekent. Als er problemen opduiken, moet je onmiddellijk de vertegenwoordiger van het kantoor op de hoogte brengen. Let op koetswerkschade, de conformiteit en goede algemene staat van de banden (geen schade op de flanken bijvoorbeeld), de properheid van de auto, de eventuele tolbadge, de voertuigdocumenten en de inhoud van de tank. Vergeet ook niet om je de bediening van de auto eigen te maken en je stoel en spiegels goed af te stellen voor je vertrekt.

De auto terugbrengen

Je moet tanken voor je de auto terugbrengt, bij voorkeur bij een tankstation zo dicht mogelijk bij het verhuurkantoor. Anders kunnen overdreven hoge “tankkosten” van je kredietkaart worden afgehouden. Het is aangeraden dat je erbij bent wanneer de staat van het interieur en het exterieur worden opgemaakt samen met de verhuurder. Als dat niet mogelijk is, neem je foto’s en wijs je op elk probleem bij het overhandigen van de sleutels. Vergeet niet om de lege regels in het retourdocument te doorstrepen, om aanvullingen na je vertrek te voorkomen - met name voor schade. Als je kosten hebt moeten maken die door een verzekering zijn gedekt, dan geef je de rekeningen daarvoor af en vraag je om te worden vergoed. Soms kan je de auto achterlaten bij een ander kantoor of in een andere stad, maar dan moet je voor die dienst een supplement betalen, en dat is vaak niet min. Elke overtreding van de wegcode of elke vergeten tolbetaling die wordt vastgesteld door de politie of andere ordediensten zal je worden doorgerekend door het verhuurkantoor, dat er dan nog administratiekosten bovenop doet. En dat gebeurt soms pas weken na je thuiskomst…

 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests