Eerste tests
Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 (2019)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Wie een oldtimer wil kopen, kan maar beter over enige vakkennis beschikken. De meeste oudjes zijn fragiel en hun onderhoudshistoriek is niet altijd traceerbaar. Als u weinig technische knowhow hebt, koopt u een oldtimer beter bij een handelaar die een goede reputatie geniet. In het algemeen bestaan er nu 3 mogelijkheden om een oldtimer aan te kopen.
U kunt natuurlijk ook contact opnemen met de talrijke liefhebbersverenigingen. Die staan u bij met raad en misschien zelfs daad. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV)
In België wordt bij de verkoop van oldtimers geen meerwaarde op de wagen belast, in tegenstelling tot enkele buurlanden (5% in Frankrijk indien het voertuig als collectors item wordt herkend).
Sinds 1 juli 2013 kan elk voertuig van minstens 25 jaar beschouwd en ingeschreven worden als oldtimer. Dit is een apart regime, dat niet verplicht is. Opgelet: voor de regionale wetgeving kan het leeftijdscriterium variëren bij de berekening van de belasting of voor de toegangsregeling in lage-emissiezones (zie lager).
Een voertuig inschrijven als oldtimer (met een ‘O-plaat’) betekent dat hij aan een minder strenge technische controle wordt onderworpenen een gunstig fiscaal regime geniet. De gewesten bieden de fiscale voordelen pas voor oldtimers van minstens 30 jaar oud. Tussen 25 en 30 jaar moet de BIV en verkeersbelasting dus betaald worden volgens de fiscale regels van een gewone tweedehandswagen.
In Wallonië is de belasting op inverkeerstelling pas vanaf 30 jaar geplafonneerd op de minimumbijdrage (61,50 euro), zelfs als de auto al een O-plaat heeft. Tussen 25 en 30 jaar moet je dus een BIV ophoesten in functie van het fiscaal vermogen. Deze auto’s zijn bovendien niet vrijgesteld van de Waalse ecomalus als ze nog geen 30 jaar oud zijn. Bij een onbekende CO2-uitstoot wordt een forfaitaire belasting van 600 euro geheven.
In Brussel is de belasting op inverkeerstelling geplafonneerd op de minimumbijdrage (61,50 euro). Oldtimers met O-platen of gepersonaliseerde nummerplaten genieten van een vrijstelling voor de LEZ.
In Vlaanderen bedraagt de belasting op inverkeerstelling 41,76 euro (zie de simulator).
De jaarlijkse verkeersbelasting is overal geplafonneerd op 35,10 euro.
In Wallonië moeten oldtimers tussen 25 en 30 jaar oud jaarlijs naar de keuring. Eens ze ouder zijn dan 30, is dat om de twee jaar, behalve indien er een historische waarde is. De controle is aangepast aan de leeftijd van de auto en aan zijn oorspronkelijke technische voorschriften. Vanaf 50 jaar is geen keuring meer nodig.
In Brussel is een keuring enkel vereist bij de inschrijving of wanneer de auto van eigenaar verandert.
In Vlaanderen moeten oldtimers tussen 25 en 30 jaar oud verplicht jaarlijks naar de keuring. Eens ze ouder zijn dan 30, is dat om de twee jaar, tot ze 50 jaar zijn. Vanaf 50 jaar moeten ze om de 5 jaar naar keuring.
Goed om weten is dat ingevoerde oldtimers, ook als die van buiten de Europese Unie komen, zijn vrijgesteld van douanerechten Met vragen daaromtrent kunt u mailen naar info.douane@minfin.fed.be of bellen op het nummer 02/277.31.11.
Bovendien is de btw bij invoer van een oldtimer beperkt tot 6 procent. Informatie over de btw kunt u inwinnen op het nummer 0257/257.57 (callcenter van de FOD Financiën).
Tot eind juni 2013 mochten auto’s met een O-plaat enkel gebruikt worden voor proefritten binnen een straal van 25 kilometer rond de woonplaats, tussen zonsop- en zonsondergang, en enkel ter voorbereiding op officieel toegelaten evenementen of om zich naar zulke evenementen te begeven.
Sinds juli 2013 mag de oldtimer dag en nacht worden gebruikt op de openbare weg, evenement of niet, ook verder dan 25 kilometer van de woonplaats. De eigenaar van een oldtimer is vandaag dan ook heel wat vrijer, maar er blijven toch nog enkele beperkingen. Zo is het verboden om een voertuig met een O-plaat te gebruiken voor:
Wilt u uw oldtimer toch commercieel gebruiken, dan moet u hem met een gewone nummerplaat inschrijven, zodat de normale fiscaliteit en technische controle van toepassing zijn.
De volledige wettekst m.b.t. het gebruik van O-platen vindt u hier.
Voertuigen met een O-nummerplaat genieten bij de verzekeringen vaak vaan verlaagde premies. De verzekeraars zijn niet verplicht om hun tarieven te verlagen, maar als verzekerde kan je meestal makkelijk een korting bekomen omdat de risico’s voor de maatschappijen beperkt zijn (een oldtimer rijdt minder vaak dan een gewone wagen et de eigenaar rijdt vaak voorzichtiger om zijn juweeltje niet te beschadigen). In dit geval kunnen verzekeringen « per kilometer » dus interessant zijn, want uiteraard zal je geen 25.000km per jaar rijden met je oldtimer.
Indien je je oldtimer nog inschrijft met een gewone nummerplaat, dan zal je minder onderhandleingsmarge hebben.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken