Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Blog / Wie is wie op de redactie – Hans Dierckx

Geschreven door Hans Dierckx op 17-04-2020

We profiteren van de semi-lockdown om je ons redactieteam nader voor te stellen. Vandaag is het de beurt aan Hans Dierckx om een rondje vragen te beantwoorden, ongefilterd en zonder taboes.

  • Naam: Dierckx
  • Voornaam: Hans
  • Geboortedatum: 09/12/1983
  • Functie op de redactie: journalist/testrijder

Wanneer is je passie voor auto’s begonnen?

“Heel vroeg, naar verluidt nog eerder dan ik me zelf kan herinneren. Toen ik een jaar of vijf was maakte mijn vader een kaft met voor elk automerk een apart blad. Uit tijdschriften knipte ik dan foto’s van auto’s die ik per merk sorteerde. Eigenlijk maakte ik toen mijn eerste autoboekje.”

Wanneer heb je AutoGids/Moniteur Automobile/AutoWereld leren kennen?

“Als puber ging ik jarenlang bundels van oude Autogids-edities lenen in de plaatselijke bibliotheek. AutoWereld leerde ik ook kennen in die tijd, ik was abonnee tot ik er stage liep en vervolgens een baan kreeg. Sindsdien neem ik de boekjes gratis mee op het werk.”

Wat is je droomjob, in de autosector (behalve journalist) of daarbuiten?

“Professioneel racepiloot lijkt me een geweldig leuke stiel. Voor mij is het echter niet weggelegd, ik ben bang om me pijn te doen en bouw dus teveel veiligheidsmarge in, waardoor het me moeilijk valt om tot op de limiet te gaan.”

Waar was je graag stagiair geweest?

“Een van mijn stages was bij AutoWereld en daar heb ik geen spijt van. Zoniet had ik weleens iets met mijn handen willen doen, houtbewerking bijvoorbeeld. Maar het is eigenlijk nog leuker om dat als hobby te doen, zonder verplichtingen.”

Welke twee auto’s moeten er zeker in je ideale garage staan?

“Een Mercedes E-Klasse van de vorige generatie (W212), met zescilinderdiesel, misschien wel de beste auto waarmee ik ooit reed. Dat mag een break zijn, handig voor op reis. En doe me daarnaast nog maar een pretkar: een Porsche 911 GT3 (997), bijvoorbeeld.”

Welke zijn je favoriete wegen om te rijden?

“Dat kan vanalles zijn. Van de E411 met een opkomende zon op weg naar veelbelovende zuiderse bestemmingen tot glooiende bergwegen in Andalusië, met vers asfalt en een goed vergezicht. Mijn absolute favoriet is de Schwarzwaldhochstrasse in het Zwarte Woud.”

Wie zijn je ‘helden’ uit de automotive geschiedenis?

“Chris Bangle, de revolutionaire designer van BMW begin deze eeuw. Sébastien Loeb, de geniale stuurman die ik in 2013 op Pikes Peak in levende lijve aan het werk zag. Soichiro Honda, die met blote handen een toonaangevende wereldwijde autofabrikant uit de grond stampte.”

Welke auto vind je maar saai?

“Voor een journalist is een auto saai wanneer er geen verhaal achter zit. De nieuwe Opel Corsa is bijvoorbeeld razend interessant, want diens ontstaansgeschiedenis was behoorlijk turbulent. Een Lamborghini vind ik dan weer vaak saai, want het is een eindeloze variatie op hetzelfde thema.”

Wat vind je vreselijk in moderne auto’s?

“Dat veel fabrikanten willen uitpakken met zogenaamd blitse nieuwigheden, zoals grote aanraakschermen of glimmende kunststoffen. Vaak is het een achteruitgang tegenover de autobouw van 10, 20 of zelfs 30 jaar geleden.”

Noem iets erg ongebruikelijks dat je al hebt gedaan (autogerelateerd)?

“Ik heb al mijn vorige auto’s - een BMW 318i uit 1989 en een Renault Clio RS uit 1999 - met winst doorverkocht. Het ging weliswaar nooit om veel geld, maximaal enkele honderden euro’s, maar het is toch iets waarop ik trots ben.”

Wat is je favoriete ‘lelijke’ auto?

“De Toyota Prius. Het ding ziet er niet uit, maar ik heb grote bewondering voor de hyperefficiënte technologie die erin zit.”

En je favoriete film- of tv-auto?

“De ‘Red Shark’ uit ‘Fear and Loathing in Las Vegas’, een rode Chevrolet Impala van eind jaren 60. Maar dat ligt natuurlijk meer aan de film dan aan de auto.”

Als Marty McFly zijn DeLorean voor je programmeert voor een ritje, waar zou je dan terecht willen komen?

“Dan zou ik graag eens een roadtrip maken door de DDR in de jaren 70 of 80, want die geschiedenis fascineert me mateloos.”

Wat als je morgen Euromillions wint…?

“Dan koop ik een huis met bomen errond, en een wijnkelder.”

Voor welke collector’s auto is nù het moment om hem te kopen?

“Om er financieel een goede zaak aan te doen, durf ik voor niets mijn hand in het vuur steken, zéker in deze stormachtige tijden. Maar de gouden regel is: koop met je hart, dan beleef je er sowieso plezier aan, zelfs als het je geen geld oplevert.”

 
Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten