Het stond al in het regeerakkoord dat bedrijfsauto's vanaf 2026 geen CO2-uitstoot mochten hebben (BEV, FCEV) om in aanmerking te komen voor een fiscaal voordeel, nu maakt federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dat plan ook officieel. Auto's met een benzine- of dieselmotor die na 1 januari 2026 zijn aangekocht als bedrijfswagen zijn dus niet meer fiscaal aftrekbaar. Dat geldt dus ook voor plug-inhybrides.
Over de plug-inhybrides gesproken: vanaf 1 januari 2023 worden die nog maar maximaal 50% aftrekbaar. Ook lichte vrachtvoertuigen en motorfietsen op diesel of benzine genieten vanaf 2026 trouwens nog van maximaal 50% fiscale aftrekbaarheid.
WLTP & laadpalen
De regering wil hiermee het volledige wagenpark vergroenen, aangezien bedrijfsauto's een heel groot deel uitmaken van de nieuw aangekochte wagens in ons land. Ook wordt er vanaf 1 september 2021 enkel nog rekening gehouden met de WLTP-uitstoot voor de fiscale formules, tot nu toe kon je voor de gunstigste waarde kiezen. Omdat de WLTP-uitstoot vaak iets hoger ligt dan de oude NEDC-waarde, gaat pijler 1 van het mobiliteitsbudget nu tot 125 g/km als compensatie.
Om dat 'vergroende' wagenpark fatsoenlijk te kunnen opladen, geeft de regering ook een belastingsvoordeel aan bedrijven én particulieren die laadpalen installeren. Voor bedrijven die laadpalen installeren, geldt wel de voorwaarde dat ze ook gebruikt kunnen worden door anderen dan de eigen werknemers (tegen betaling).
Reactie Mobia
Mobia, de koepelfederatie van Febiac, Traxio en Renta, is blij dat de regering niet raakt aan het principe van de salariswagens, maar is wel teleurgesteld dat plug-in hybrides en andere 'groenere' auto's (CNG) even hard worden bestraft als gewone benzine- en dieselwagens. Ook stelt men vraagtekens bij de infrastructuur en de complexe fiscale structuur tijdens de overgangsperiode.