Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / E5, E10 en B7: welke is de juiste brandstof?

Geschreven door Yeelen Möller op 11-10-2018

Op 12 oktober 2018 schakelen de tankstations over naar een nieuwe benaming van hun brandstoffen. Om geen fouten te maken geven we hier nog even een geheugensteuntje.

De logica voor de nieuwe benamingen voor de diverse brandstoffen is soms ver te zoeken, wat voor verwarring zorgt. Met het oog op de invoering van nieuwe types brandstof was een eenduidige structuur wel nodig. Alle etiketten hebben nu ook dezelfde kleur: zwarte letters op een witte achtergrond en een zwart kader. De vorm verschilt wel per type brandstof.

Hieronder vind je een overzicht van alle nieuwe namen die vanaf 12 oktober geldig (en verplicht) zijn bij elk tankstation.

E5 en E10 in plaats van Euro 98 en Euro 95

We beginnen bij de gemakkelijkste benaming. We tanken nu al een tijdje 95 E10-benzine, die omschakeling kwam er in ons land in januari 2017.  De ‘E’ staat voor ethanol, het getal staat voor het maximaal percentage ethanol dat te vinden is in de benzine. Euro 95 (E10) heet vanaf 12 oktober dus gewoon ‘E10’, Euro 98 wordt ‘E5’. Vooral voor Euro 98 werden er in het verleden heel wat verschillende benamingen gebruikt, denk maar aan ‘Superplus’, ‘VPower’, ‘Synergy Supreme+’, enzovoort. Een eenduidige benaming kan dus geen kwaad.

De nieuwe etiketten krijgen de vorm van een cirkel. Aan de brandstoffen zelf verandert er voorlopig niets.

B7 in plaats van Diesel

De logica achter de nieuwe naam van diesel is iets moeilijker te begrijpen, maar hij is er wel. Neen, de ‘B’ staat niet voor ‘Biesel’, maar voor ‘Biodiesel’. De nomenclatuur is verder identiek aan die van benzine: het getal staat ook hier voor het maximum percentage biodiesel in de brandstof. Binnenkort zal ‘B10’ ook te vinden zijn. Verder is er nog ‘B20’ en ‘B30’, maar die zijn niet te vinden langs de weg. Ze dienen enkel voor specifieke toepassingen. Als laatste dieselsoort is er ‘XTL’, de afkorting voor ‘X To Liquid’.

Het is een verzamelnaam voor alle soorten synthetische diesel. XTL is in de toekomst ook aan de pomp te verkrijgen. Alle types diesel krijgen een vierkant etiket mee.

LPG blijft LPG

Aan de namen voor brandstofgassen wordt niet geraakt. LPG blijft LPG, hetzelfde geldt voor CNG, H2 (waterstof) en LNG. Ze krijgen wel een nieuw ruitvormig etiket.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten