De Dallara Stradale is speciaal, deze Club Italia nog wat specialer. Het koetswerk hult zich in een blauwe tint waarin de onderhuidse structuur uit koolstofvezel doorschemert, de designdetails hullen zich in het wit. Let ook op de gele remklauwen en op het handgeschilderde logo van Club Italia, een organisatie die gepassioneerde fans van Italiaanse wagens verenigt. Ook de Italiaanse vlag tekent present: niet alleen op het koetswerk maar ook in het lederen interieur, waar je een handtekening van de jarige Giampaola Dallara vindt. De stichter van het gelijknamige sportwagenmerk viert zijn 84ste verjaardag. Deze gelimiteerde reeks beperkt zich tot 10 exemplaren; het gaat om de productienummers 201 tot en met 210 van de 600 stuks die Dallara bouwt.
De Dallara Stradale is niet de eerste sportwagen die een Club Italia-versie verwelkomt. Eerder kregen ook de Lancia Delta Integrale, de Fiat Barchettta en de Alfa Romeo 4C een enkel voor de clubleden beschikbare Club Italia-afgeleide.
Gesloten of als Barchetta
De Dallara Stradale trekt meer dan 2G tijdens het bochtenwerk en ontwikkelt tot 400 kg aan downforce. Met optionele achterspoiler klimt die neerwaartse druk zelfs tot 810 kilogram. Maar vooraleer je dat potentieel kan benutten, moet je eerst in de cockpit geraken. Want deze jongen doet het zonder deuren. Dallara laat je wel de keuze tussen verschillende koetswerkvariaties. Als Barchetta of met klassieke voorruit. Als roadster of met een gesloten koetswerk, waardoor de Stradale iets van een Groep C-sportproto krijgt. Dat kan je ook van het minimalistische interieur zeggen, dat alle bedieningsorganen bundelt op het compacte stuurwiel.
De motor van de Dallara Stradale is die van de Ford Mustang. Neen, niet de V8. Wel de drukgevoede 2,3 liter-vierpitter die ook de Focus RS aandrijft. De Italianen puren er een piekvermogen van 400 à 420 pk uit, het maximale koppel wordt op een 500 Nm geschat. Die power gaat naar de achterwielen via een manuele zesbak van Ford (desgewenst gerobotiseerd) en via een mechanische sper. Omdat zowel de monocoque als het koetswerk opgetrokken is uit koolstofvezel, een van de specialiteiten van het huis, zet de Dallara Stradale amper 855 kilogram op de weegschaal. Dat lage gewicht zorgt alsnog voor knappe prestaties. 0 tot 100 km/u in 2,5 seconden en een topsnelheid van 280 km/u. En van 100 tot 0 km/u in 31 meter, zonder dat daarvoor koolstofkeramische remmen nodig waren.