Gordon Murray eert zijn oud-collega, vriend en drievoudig F1-wereldkampioen Niki Lauda met de circuitversie van zijn al ongelofelijke T.50: de T.50s Niki Lauda. Deze extreme versie is niet straatlegaal en kon daardoor nog wat overtollige kilo's kwijtspelen, 134 stuks om precies te zijn, waardoor je nu een volwaardige auto mét V12 voor je ziet met een wagengewicht van amper 852 kilo!
Omdat deze T.50s niet op straat moet kunnen rijden, waren er ook geen katalysatoren nodig voor de uitlaat van Inconel, terwijl ook de dempers wat minder groot mochten zijn en enkel de geluidslimieten van het circuit moeten respecteren. Verder heeft de motor ook geen variabele kleptiming meer, zijn de ruiten dunner, wegen de velgen elk amper 6 kilo en kon fabrikant Xtrac nog eens 5 kilo van de transmissie snoepen. Die heeft trouwens nog steeds 6 versnellingen, maar laat zich nu bedienen met lepels achter het stuur met een elektronisch werkende koppeling.
12.000+ opm
En dat terwijl de atmosferische 4 liter-V12 van Cosworth nog eens 72 pk krachtiger werd ten opzichte van de 'gewone' T.50, voor een totaal van 735 pk en 485 Nm. De toerenteller gaat tot een oorsuizende 12.100 opm, terwijl een nieuwe cilinderkop en nokkenas onder meer een compressie van 15:1 mogelijk maken. Precieze prestatiecijfers zijn er niet, enkel een indicatieve topsnelheid van zo'n 335 km/u, tenzij je voor de korte overbrenging gaat van de versnellingsbak, waarmee je maximaal 270 km/u rijdt. Nog een leuk weetje: dankzij de starter-alternator op 48 volt is dit technisch gezien een mild hybride!
Fan car
Maar voor Murray gaat het niet om de cijfertjes. De T.50s had bijvoorbeeld meer dan 1.900 kilo aan downforce kunnen hebben dankzij zijn ventilator (die hij deelt met de straatversie), maar de legendarische designer van onder meer de McLaren F1 besloot het te beperken tot 1.500 kilo, omdat de prestaties van de wagen anders buiten bereik zouden liggen voor niet-professionele piloten. Het stuurwiel is ook licht en klein gemaakt om sneller te reageren op bewegingen.
Tegelijk is er voldoende glas aanwezig en is de rijhouding comfortabel om lange sessies op het circuit gemakkelijk uit te kunnen houden. Een offer dat racepiloten maken om te winnen, maar dat niet nodig is om je te amuseren tijdens een trackday. "Ik denk dat de goede houding en zichtbaarheid van de McLaren F1 hebben geholpen met Le Mans te winnen. Ook de T.50s moet je de hele dag door kunnen besturen." Allemaal details die de ervaring van het rijden leuker moeten maken, en niet zozeer de rondetijden dienen.
3,6 miljoen
De T.50s Niki Lauda gaat pas begin 2023 in productie, nadat alle 100 T.50's zijn gebouwd. De prijs is een pijnlijke 3,1 miljoen Britse pond (3,59 miljoen euro) vóór belastingen, maar dan mag je wel volledig zelf je kleurstelling en afstelling kiezen, terwijl je ook alle uitrusting krijgt die je nodig hebt om op het circuit te gaan. Daarvoor is trouwens geen hele pitcrew nodig: gewoon toekomen, de bandenspanning checken en gaan. Ja, Gordon Murray heeft het begrepen.