Met de Ioniq 5 lanceert Hyundai een nieuwe subbrand, enkel en alleen bestemd voor 100% elektrische modellen. Een beetje zoals Geely dat deed met Volvo en Polestar, inderdaad - al blijft het Hyundai-logo het koetswerk van de Ioniq 5 wel sieren. Nu spiegelt de Zuid-Koreaanse constructeur zich liever aan de ID-familie van Volkswagen. De Ioniq 5 profileert zich immers als directe concurrent voor de ID.3 en de wat grotere ID.4. Maar welke troefkaarten denkt Hyundai op tafel te kunnen leggen?
Nostalgisch design
De 4,6 meter lange Ioniq 5 is de productieversie van de Hyundai 45 Concept uit 2019, een elektrisch aangedreven ode aan de Pony Coupé Concept uit 1974. Het lijnenspel combineert nostalgische designtoetsen met hoekige vormen, een specifieke vormtaal die ook de toekomstige Ioniq-modellen zou typeren. De Ioniq 5 is geen klassieke hatchback, maar een iets hoger op zijn poten gezette cross-over. Zoals dat ook het geval is bij pakweg de eveneens elektrisch aangedreven Citroën ë-C4.
Specifiek platform
Hyundai zet de Ioniq 5 op een gloednieuw en specifiek voor elektrische voertuigen ontworpen architectuur, dat E-GMP (van Electric-Global Modular Platform) gedoopt werd. Je kan die nieuwe basis het best vergelijken met het modulaire MEB-platform waarop Volkswagen zijn ID-modellen zet. De sandwichvloer is volledig vlak en de wielbasis bedraagt 3 meter, wat moet resultereren in een heleboel binnenruimte.
Lounge-interieur
De elektrische Ioniq 5 verrast met een Universal Island gedoopte, over een afstand van 14 centimeter verplaatsbare centrale console. Het dashboard bestaat uit twee schermen van elk 12 duim, het eerste (van het aanraaktype) voor het infotainment en het tweede voor de instrumenten. Verder noteren we een head-updisplay met virtuele-realiteittoepassingen en nieuwe SmartSense-snufjes die de Ioniq 5 semi-autonomoom doen rijden. De elektrisch verstelbare, met duurzame materialen beklede voorstoelen zijn zo’n 30% dunner dan deze uit de gemiddelde auto, wat voor extra beenruimte voor de achterpassagiers zorgt. In de koffer van de Ioniq 5 is er plaats voor 531 tot 1.591 liter bagage.
Laden op 800 volt
Je hebt de keuze tussen twee batterijpakketten, met een capaciteit van of 58 of 72,6 kWh. Die accu's kunnen een laadinfrastructuur van zowel 400 als 800 volt aan, zonder dat er nog extra componenten of adapters nodig zijn. Hyundai heeft een patent op het systeem, aan een laadstation van 350 kW kan een tot 10% gereduceerde batterijcapaciteit in slechts 18 minuten weer aan 80% zitten. Vijf minuten volstaan om de Ioniq 5 een bereik van 100 kilometer te geven.
Twee- of vierwielaandrijving
Het topmodel van de Ioniq 5 komt met twee elektromotoren en beschikt dus over vierwielaandrijving. Die achteraan is 211 pk en 350 Nm sterk, die vooraan levert 95 pk en 255 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u vraagt niet meer dan 5,2 seconden, terwijl het accupakket van 72,6 kWh een WLTP-rijbereik van 480 kilometer belooft. Het instapmodel houdt het bij een 170 pk en 350 Nm sterke elektromotor en heeft 8,5 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/u te snellen. Leuk om weten: de Ioniq 5 mag tot 1,6 ton slepen.