Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Titels en records / Gezinswagen van het Jaar 2021: VAB kroont drie winnaars

Geschreven door Olivier Duquesne op 24-02-2021

Ook dit jaar organiseert VAB de verkiezing van Gezinswagen van het Jaar. Door corona zag de editie van 2021 er iets anders uit dat de voorbije jaren, maar daar hebben de winnaars geen boodschap aan. En dat zijn de Dacia Duster, de Skoda Octavia Combi en de MG ZS EV.

De MG ZS EV is de eerste Chinese auto die de titel van VAB Gezinsauto van het Jaar wint en dat doet de SUV in de categorie voor 100% elektrische auto's. Met 75 punten gaat hij de elektrische Hyundai Ioniq (63 punten) en de Volkswagen ID.3 (58 punten) vooraf. In de meer traditionele categorieën van de verkiezing van Gezinsauto van het Jaar 2021 wint de Dacia Duster (92 punten) in de categorie "onder 22.000 euro", voor de Hyundai i20 (71 punten) en de Citroën C3 (58 punten). Voor auto's tot 34.000 euro is de winnaar (alweer) de Skoda Octavia Combi (69 punten), al werd de Tsjech bijna voorbijgestoken door de Renault Captur met slechts 3 punten (66 punten). Op de derde plaats staat het neefje van Skoda, de Seat Leon ST (53 punten).

Kilometerkostprijs

Twee nieuwigheden in deze 2021-editie van de VAB-gezinswagenverkiezing. Voor het eerst wordt ook de kilometerkostprijs van een auto mee gewogen in het eindresultaat. Je mag je namelijk niet enkel laten leiden door de aankoopprijs, je moet ook rekening houden met de gebruikskost van een auto. Die kilometerkostprijs werd door VAB voor alle deelnemende wagens berekend op basis van drie pijlers: aankoopprijs, vaste kosten (verzekering, rijbelasting, onderhoud, …) en het werkelijke verbruik. Dat model wordt afgestemd op een gezin dat jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en de auto 8 jaar in z’n bezit houdt, wat het gemiddelde is voor particuliere wagens.

Een tweede nieuw element is dat de categorie van de elektrische wagens enkel nog maar uit volledig elektrische auto’s bestaat. Tot vorig jaar mochten ook plug-in hybrides deelnemen met een elektrische radius van minimaal 50 kilometer. Vanaf dit jaar dus enkel nog full electric.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten