Korte tests
Peugeot 5008 1.2 Purtech 130 (2019)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
We begonnen onze Franse kennismaking met een zeldzame Juvaquatre Coupé van net voor WOII en maakten ook een toertje met een 4 CV, tijd nu voor een van de allerpopulairste modellen uit de hele Renault-geschiedenis. Natuurlijk, de R4. Het moet een makkie worden, want de door Renault voor ons uit de Classic-collectie gehaalde auto is een GTL uit 1980.
De wagen zou het daarna nog tot 1992 uitzingen, maar de allereerste exemplaren liepen al van de fabrieksband in 1961. Vandaag compleet ondenkbaar, maar toen was het vrij normaal dat auto's zo'n lange carrière kenden. Denk maar aan de Volkswagen Kever, de Citroën 2 CV of de originele Mini. Neem daar dan ook nog de Fiat 500 (evengoed de 'echte' dus) bij en je heb dé vijf met voorsprong meest iconische auto's voor de - laat het ons beleefd stellen - lagere sociale klassen samengebracht.
Al klopt ook dat beeld niet helemaal, want zowat al die auto's schoten hun nobele doel na een tijdje ver voorbij en werden vaak zelfs echte cultobjecten. Ook de R4, de eerste voorwielaangedreven personenauto van Renault, kwam er in allerlei leuke gedaantes en zag je zowel op het erf van de boerderij als op de binnenplaats van een hippiecommune.
'Onze' GTL voelde zich daar wellicht al een beetje te goed voor, deze in 1978 gelanceerde variant kwam met een grotere en tegelijk zuinigere motor van 1,1 liter (en 34 pk!), beschermstrips rondom en ook aparte bumpers. Het was toen al een beetje het begin van een heel lange afscheidstournee, die dus in 1992 zou eindigen met een speciale Bye Bye-reeks van de GTL Clan.
Liefst 8.135.424 exemplaren werden er van de R4 gebouwd, wat er dus een van de succesrijkste auto's uit de hele Franse autoproductie van maakt. Wereldwijd trouwens, Vilvoorde was maar een van de liefst zeven fabrieken waar hij van de band rolde.
Het was wellicht enigszins anders bij de eerste modelletjes, maar onze GTL uit 1980 laat zich heel makkelijk rijden. Het is even wennen aan de stevige en vooral wat stugge pook op het dashboard, maar daarna voelen we ons zowat klaar om met dit relatief comfortabele autootje de tocht van Flins (nabij Parijs) naar Brussel aan te vatten. Want natuurlijk niet kan en vooral niet mag, want er wachten ons nog enkele ander leuke modelletjes om te testen.
Hier klikken voor meer info over de Renault-expo in AutoWorld.
In dit artikel : Renault