Korte tests
Peugeot 5008 1.2 Purtech 130 (2019)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
De nieuwe Peugeot Partner, en om redenen die zelfs bij Peugeot niet iedereen goed begrijpt, kreeg die een nieuwe naam: Rifter (de bestelwagenversie blijft Partner). Kort samengevat:
Jawel, behalve de gewone is er ook een 35 centimeter langere variant, beide zijn te krijgen met 5 of 7 plaatsen. Met alle zetels neergeklapt, ook de rechtse voorstoel, betekent dat liefst 4.000 liter aan laadvolume voor de grootste van de twee.
Indrukwekkend is daarnaast de opbergruimte. Door de rechtse airbag naar het plafond te verhuizen, heb je bijvoorbeeld een gigantisch handschoenkastje, terwijl de versie met glazen dakruitjes ook nog eens een grote legplank tegen het plafond heeft. Hiermee kan je nog eens op reis vertrekken.
Aan de zijkant zitten nog immer schuifdeuren en de achterruit kan apart open.
Neen, anders dan bij de vorige generaties is de tweeling verschillender geworden. Vooral de cockpit van de Peugeot is anders dan in de Berlingo, met een grotere middentunnel en een andere opstelling, achter dat kleine stuur. Het ziet er blits uit, zoals in de nieuwe 508, maar de materialen zijn wel wat goedkoper van snit.
Ook de vormgeving is anders, met name de neus of de zwarte beschermstukken rondom de wielkasten, waarmee de Rifter zich wat SUV wil voelen. Wie wil kan zelfs terreinbanden krijgen.
De Rifter staat op het EMP2-platform dat ook onder andere de 308 onderstut. Behalve 3 diesels (1.5 met 75, 100 of 130 pk) is er voorlopig 1 benzineversie, die wij testten: de 1.2 Puretech met 110 pk. Volgend jaar volgt een variant met 130 stuks en achttrapsautomaat.
Het driecilindertje weert zich kranig in de niet al te zware Partner (pardon: Rifter), al heeft hij het natuurlijk lastiger wanneer gas het ruim vol zit. Voor familiaal gebruik lijken de 130 pk-versies ons interessanter.
Zoals de vorige is dit geen stuurmansauto, daarvoor is hij te hoog van bouw, al is de afstelling wel keurig. De relatief lange veerwegen genereren extra rijhoogte, maar vooral ook een surplus aan comfort. Niks op aan te merken.
Toch niet, de basisversie (Access) zowaar iets goedkoper, al doet die het wel zonder airco, en met een achterbank uit één stuk.
Er is zowaar zelfs een GT Line-versie beschikbaar, met allerhande toeters en bellen. Die kost net meer dan 25.000 euro, nog steeds schappelijk voor een auto van dit formaat. De verlengde versie vraagt een surplus van 1.200 euro.
De Partner (Teepee) is altijd al populair geweest in ons land, de Rifter kan alleen maar bestendigen. In een tijdperk waar verschillende fabrikanten van hun monovolumes crossovers willen maken, met minder ruimte tot gevolg, blijft dit recept verfrissend eenvoudig. Bestelwagens en hun afgeleiden benutten de ruimte nu eenmaal zou goed mogelijk. Als familiewagen blijft dit dus de prijs-kwaliteit-koning.
In dit artikel : Peugeot, Peugeot Rifter