Korte tests
Mercedes GLA 250e PHEV (2021)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
In 2017 presenteerde Honda de Urban EV Concept op het Autosalon van Frankfurt, een nostalgisch gelijnde stadswagen met een elektrisch aandrijfgeheel. Intussen is de Japanse constructeur zo goed als klaar met het productiemodel. In afwachting konden we reeds plaatsnemen in de Honda e, voor een testrit met een prototype dat voor 95% overeenkomt met de auto die nog voor het eind van het jaar te koop zal worden aangeboden.
Honda ontwikkelt de elektrische stadswagen alleen, dus zonder partnership met een andere constructeur. De Japanners hebben ook een eigen visie op de elektrische mobiliteit: ze koesteren geen ambities om BEV's te ontwikkelen voor langere afstanden, daarvoor geven ze de voorkeur aan waterstofwagens. Auto's met batterijen hebben enkel zin in een stedelijke omgeving, aldus Honda.
Wat moeten we weten over die Honda e?
De concurrentie?
Honda heeft goed naar Mini en de Fiat 500 gekeken. De Japanners namen de eerste, alweer uit 1972 stammende Civic-generatie inderdaad als inspiratiebron, voor zowel het koetswerk als het interieur. Die nostalgische aanpak gaat hand in hand met hedendaagse designelementen, zoals de verzonken lichtblokken, de geïntegreerde deurklinken en de cameraspiegels.
Die cameraspiegels zagen we eerder op de Audi E-Tron en de Hyundai Nexo, maar voor het segment van de compacte stadswagens zijn ze nieuw. Ze verlagen de luchtweerstandscoëfficiënt met 3,8% en verkleinen de dodehoek met 15%. Honda monteert ze bovendien standaard. Die regelbare camera’s zijn verbonden met twee digitale displays op de hoeken van het dashboard.
Dat horizontaal opgebouwde dashboard doet het zonder middenconsole, maar met 5 naast elkaar geplaatste displays. Naast de schermen van de cameraspiegels heeft de Honda-e ook een instrumentarium van 8 inch en twee multimediamodules van 12,3 inch. Het brute houtwerk en de ouderwetse stoelbekleding vormen een heerlijk contrast met de hypermoderne bedieningselementen.
Honda heeft een pure stadswagen willen bouwen, de omgeving waarin een elektrisch voertuig het best gedijt. De zakjapanner is 3,89 meter lang, 1,75 meter breed en 1,49 meter hoog, dus qua binnenruimte moet je geen wonderen verwachten. Als we de Japanse constructeur moeten geloven, dan biedt de Honda e net zoveel binnenruimte als de Jazz, maar wij kregen de indruk dat zowel de bewegingsruimte op de achterbank als het bagagevolume in de koffer achterbleven op die minimonovolume.
De Honda e bouwt op een volledig nieuw platform, een architectuur waarbij het accupakket onder de vloer ligt en de achterin ingebouwde elektromotor de achteras aandrijft. Dat geeft de voorwielen meer bewegingsruimte, wat resulteert in een draaicirkel van amper 8,6 meter. Bovendien blijft de stuurinrichting met variabele overbrengingsverhouding zo gespaard van aandrijfkrachten, wat resulteert in een evenwichtiger rijgedrag.
De Honda e pronkt met een perfecte 50/50-verdeling over beide assen en met een laag zwaartepunt. Het onderstel maakt gebruik van het MacPherson-principe, zowel voor als achteraan. Rolbewegingen zijn er nauwelijks, niet onder het remmen en niet bij het nemen van bochten. Het stuur voelt natuurlijk aan en het comfortabele onderstel reageert kwiek, waardoor het prettig van verkeersdrempel tot rondpunt snellen was.
De testrit met de Honda e was beperkt, sneller dan 80 km/u hebben we niet kunnen rijden. Het parcours situeerde zich dan ook binnen de stadsmuren van Frankfurt. We experimenteerden met de twee rijmodi. Er is geen Eco-stand, je kiest tussen Normal en Sport. Die settings beïnvloeden de respons van de elektromotor en de kalibratie van de remenergierecuperatie, want ook de Honda e laat zich rijden via de one-pedalmethode waarbij je remt door het rechterpedaal los te laten.
De in eigen beheer ontwikkelde elektromotor die de achterwielen aandrijft, ontwikkelt een piekvermogen van 150 pk voor een maximumkoppel van 300 Nm. Daardoor komt de toch 1,4 ton wegende Honda e best performant voor de dag. Vooral de acceleraties maken indruk, vooral tijdens de eerste meters vanuit stilstand. De sprint van 0 naar 100 km/u lukt in minder dan 8 seconden, de topsnelheid werd elektronisch beperkt tot 145 km/u.
Het accupakket wordt aangeleverd door Panasonic en heeft een totale opslagcapaciteit van 35,5 kWh, wat resulteert in een WLTP-rijbereik van 200 kilometer. Meer autonomie heeft de Honda e niet nodig, aldus de Japanse constructeur. Aangezien dit soort wagens vooral kortere afstanden zal afleggen aan lagere snelheden. Maar de onlangs vernieuwde Renault Zoë R135 doet het intussen wel met batterijen van 52 kWh en belooft een rijbereik van 380 kilometer, bijna het dubbele van de Honda e.
Honda meldt dat de e tot 80 procent kan worden herladen in slechts 30 minuten, toch als je hem aan ee gelijkstroomsnellaadpaal kan hangen waarvan het vermogen tussen 50 en 100 kW schommelt. Aan een thuisstopcontact duurt het laden leen stuk langer, want de interne lader aanvaardt slechts een wisselstroomsterkte van maximum 6,6 kW. Wie een driefasige stekker heeft of een transformator kan dus in 5 tot 6 uur laden.
De retromoderne aanpak van zowel het koetswerk als het interieur werkt, want de Honda e heeft een bijzonder hoge aaibaarhiedsfactor. Maar ook technisch is de elektrisch stadswagen bij de les, met een uitgekiend concept dat veel rijplezier belooft. De prestaties overtuigen, maar het rijbereik is aan de krappe kant. Toch als je de Honda e al eens over een stuk snelweg moet sturen. Al denken wij dat het eventuele succes vooral zal afhangen van de prijs. Die kennen we nog niet, maar in de wandelgangen wordt gesproken van een 35.000 euro. En dat is stevig.