Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Video's

Video's van de redactie / Van CC tot Jesko, 25 jaar Koenigsegg in 10 modellen

Geschreven op 10-05-2019

In 1994 stampte de toen 22-jarige Christian von Koenigsegg zijn eigen merk uit de grond, nu 25 jaar later spellen zijn hypercars zelfs Bugatti de les. Een terugblik, van de CC tot en met de Jesko.

Elk succesverhaal start met een mooie anekdote. Het sprookje van Christian von Koenigsegg zou begonnen zijn op vijfjarige leeftijd, tijdens het bekijken van een stop-motionfilmpje. Flaklypa Grand Prix vertelt het verhaal van een bescheiden fietsenmaker die zijn eigen racewagen bouwt. En dat idee is blijven woekeren, want na het tunen van brommers en auto’s besluit hij zijn kinderdroom na te jagen.

De dan amper 22-jarige von Koenigsegg wil supercars bouwen. En hij legt de lat hoog, want het vizier staat op de McLaren F1.

Brandjes blussen

Hij gaat aan het schetsen met Microsoft Paint en trekt naar designer David Craaford met de vraag die ideeën te helpen stroomlijnen. In 1996 begin Koenigsegg met de CC, waarvan het prototype aangedreven wordt door een V8-krachtbron van Audi-origine. Het zou tot 2002 duren vooraleer die supersportwagen productieklaar zou zijn. De Zweedse start-up sloeg de autowereld met verstomming. De intussen door een V8-biturbo van Ford aangedreven CC8S ontwikkelde 655 pk, sprintte in 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u en haalde een topsnelheid van 387 km/u. De concurrentie stond erbij en keer ernaar.

Enkele weken voor het wereldwijde debuut van de CC8S op het Autosalon van Genève sloeg het noodlot toe. Het rieten dak van de fabriek in Margretetorp vloog in brand en de vlammen vernietigden een groot deel van de faciliteiten. Gelukkig waren er een aantal ingenieurs nog aan het werk die noodlottige zaterdag, zodat de wagens en een deel van de aparatuur gered konden worden. Ze verhuisden naar de luchtmachbasis nabij Angelholm, iets verderop. De landingsstrip fungeerde als testbaan.

Von Koenigsegg stootte er ook op tekeningen van een spookje, een geluksbrenger die de piloten op hun jachtvliegtuig schilderden. Bedoeld om de vijand schrik aan te jagen. Sindsdien staat het op elke Koenigsegg, een beetje naar analogie met het Steigerende Paard dat de Scuderia Ferrari als logo gebruikt.

Le Mans

Intussen timmerden Christian en zijn team naarstig aan hun pad richting walhalla. En daarbij gingen ze geen uitdaging uit de weg. De in 2006 voorgestelde CCX vertrouwde op een volledig in eigen beheer ontwikkelde krachtbron, dankzij een flexifuelsysteem op ethanol nam de daarop gebaseerde CCXR de kaap van 1.000 pk. En zoals elke zichzelf respecterende supercarbouwer, waagde Koenigsegg zich daarna aan een racewagen. Het doel? De 24 Uur van Le Mans.

Maar de autosportfederatie veranderde de reglementen van de GT1-categorie, waardoor de CCGT niet meer gehomologeerd geraakte en de Zweden hun competitiedroom noodgedwongen moesten opbergen. Nu is uitstel geen afstel. De hypercarklasse die het Wereldkampioenschap Endurance in 2020 introduceert, heeft Koenigsegg geïnspireerd tot deelname aan de legendarische etmaalrace.

Intussen draait de businness beter dan ooit. De 125 voorziende exemplaren van de eerder dit jaar voorgestelde Jesko, genoemd naar de vader van Christian von Koenigsegg, waren in enkele dagen uitverkocht. Ondanks een vraagprijs van om en bij de 3,5 miljoen euro. De lat ligt intussen een stuk hoger. De Jesko heeft een vermogen van 1.600 pk en haalt een topsnelheid van 482 km/u. Alsjeblieft. En dankjewel, Christian.

   

 

 

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Videos

Onze video's