Vergelijkende tests
BMW X6 M // MERCEDES-AMG GLE 63 S COUPÉ // RANGE ROVER...

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Allereerst moeten we, om een teleurgesteld telefoontje van BMW te vermijden, onze inleiding al rechtzetten: officieel gaat het hier om een ‘Sports Activity Coupé’, of kortweg SAC. Maar dat past niet in onze CMS, dus spreken wij van een coupé-SUV. Grappig genoeg is BMW de grondlegger van het genre, ondanks dat ze in München een andere nomenclatuur hanteren. In 2008 kwam de eerste X6 op de markt, sindsdien zijn er al zo’n 450.000 verkocht. Wat je nog moet weten?
De concurrentie?
In 2008 was die er nog niet, nu natuurlijk wel met de Mercedes GLE Coupé, de Audi Q8 en de Porsche Cayenne Coupé. Als het geen coupé moet zijn, kan je daar nog de Volkswagen Touareg, Volvo XC90, Range Rover Sport en de Lexus RX bijtellen.
Leuke feitjes?
Een babbel met een ingenieur levert altijd wel een anekdote op. Zo is de verlichte grille, die voorlopig enkel op de X6 te krijgen is, officieel gehomologeerd als deel van de koplampen. De rechterzijde is technisch gezien dus de helft van de rechterkoplamp, en idem dito voor de linkerkant. Benieuwd of ze er op de keuring naar zullen kijken.
Jep, deze derde generatie X6 vinden we ook beter geslaagd dan zijn voorgangers. De eerste uit 2008 was wat uit verhouding, de tweede uit 2015 leek te veel op de X5. Maar nu heeft de X6 op de koplampen na een volledig eigen smoel gekregen, in plaats van gewoon een eigen kont. De grille is hoekiger, de bumpers agressiever en het eindresultaat wat minder polariserend, denken we. Opvallen doe je nog steeds.
Daar is het Luxe met een grote L. Standaard krijg je leren zetels, de digitale tellers met besturingssysteem 7 en sfeerverlichting. Maar de optielijst is lang, en de mogelijkheden haast oneindig. Snufjes als een 1.500 watt sterk surroundsysteem van Bowers & Wilkins, Merinoleer, 10,2 inch grote touchscreens voor de achterpassagiers, een (nu 83% groter) panoramadak en zelfs verwarm- én koelbare bekerhouders. En dat is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg.
Die geluidjes maakt hij inderdaad nog steeds, want vooralsnog zijn er enkel ‘klassieke’ aandrijflijnen te bestellen voor de X6. Je hebt keuze uit twee diesels: de 30d met 265 pk en de M50d met 400 pk; en twee benzine: de 40i met 340 pk en deze 530 pk sterke M50i. De 4.4 V8 in het vooronder is een beul, met meer dan voldoende vermogen om deze 2,3 ton zware SUV in amper 4,3 seconden naar de 100 km/u te katapulteren. Serieus snel, dus, al vervaagt het snelheidsgevoel een beetje door de hoge zitpositie. Een blik op de snelheidsmeter brengt je snel weer terug naar de realiteit. De soundtrack is duidelijk een V8, maar hij klinkt nogal gedempt.
Meer krachtbronnen volgen waarschijnlijk nog, al is daar nog geen concrete informatie over bekend, op de M-versie na. Maar een trage X6 is er voorlopig dus nog niet te bestellen, zelfs de minst krachtige 30d snelt in zes-en-een-halve tel naar de honderd en kan 3,5 ton trekken. Die zal je waarschijnlijk ook het vaakst zien rijden op onze wegen, de M50i is vooral populair in de Verenigde Staten.
BMW spreekt over een sportief rijgedrag, maar neem dat met een serieuze korrel zout gezien de omvang van dit beestje. Toch heeft de X6 een eigen setup van het onderstel, met specifieke dempers, antirolstangen en standaard adaptieve dempers. Optioneel kan je daar nog een M- of M Plus-ophanging bij krijgen, met onder meer vierwielsturing, of luchtvering als je eerder de comforttoer op wil. Dan varieert de koetswerkhoogte met 80 mm.
Onze M50i heeft standaard een instelbare M-ophanging, maar dat betekent niet dat het een stuiterig ding is geworden. Hij is nog steeds erg comfortabel, met als bonus dat je niet uit je zetel valt in het midden van een snelle bocht. Dynamisch zouden we hem nog niet noemen, en lichtvoetig al zeker niet, maar de limieten van de X6 liggen zoals steeds wel verder dan je zou verwachten. Al gaat het bij de M50i vooral om zijn beresterke V8, die meer ruimte nodig heeft dan je kan vinden buiten een leeg stuk Autobahn.
Je mag dan nog een tegenstander zijn van de coupé-SUV-trend, maar het valt niet te ontkennen dat BMW de X6 nog een stuk heeft verbeterd. Het design is coherenter en tegelijk wat stoerder, terwijl zijn rijeigenschappen opnieuw een trapje hoger staan. Daar moet je geen M50i voor kopen, de 30d zal ongetwijfeld ook volstaan. En dan hou je nog wat over voor de schier oneindige optielijst.