Korte tests
Mercedes GLA 250e PHEV (2021)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Scooters winnen aan belang in motorland. Naast de praktische kant zetten de constructeurs steeds vaker in op rijplezier, zoals Honda met deze Forza 750. Eigenlijk is dit een kruising tussen een maxiscooter en een klassieke motorfiets, met een grote motor, een semi-automatische transmissie en grotere wielen.
Wat moeten we onthouden van de Honda Forza 750?
Wie een beetje vlot op zijn werk wil geraken, kan geen beter vervoersmiddel kiezen dan een scooter. Met je benen netjes weggestopt achter het kuipwerk blijf je beschermd tegen de weersomstandigheden. Of tegen een openslaande deur van een net geparkeerde auto. Je bagage kan je kwijt onder het zadel, ook als dat een zak aardappelen is. Probeer dat maar eens met een elektrische fiets. Bovendien toont een scooter zich snel en wendbaar genoeg om vlot door het stadsverkeer te geraken, ook als daar een stukje snelweg aan vooraf zou gaan. De voordelen zijn legio. Het nadeel is dat scooters nog steeds niet met rijplezier worden geassocieerd.
Dat is toch het opzet, jawel. De Forza 750 is een zogenoemde maxiscooter, aangedreven door een parallelle twin met een cilinderinhoud van 750 cc, goed voor een vermogen van 58,7 pk voor een maximaal koppel van 69 Nm. Die trekkracht komt reeds vrij vanaf 4.750 toeren, zodat je over genoeg power beschikt om elke turbodiesel uit het wiel te sprinten wanneer het licht op groen springt. Honda koppelt die tweecilindermotor aan een gerobotiseerde DCT-bak met dubbele koppeling. Deze transmissie schakelt automatisch, maar via de knoppen aan het stuur kan je ook manueel van verzet veranderen. In de Sport-modus krijg je een dot tussengas bij het terugschakelen.
Om de stabiliteit te verbeteren, zegent Honda de Forza 750 met grotere wielen: vooraan 17 en achteraan 15 duim. De Japanners hebben ook het zwaartepunt zo laag mogelijk gemaakt, zodat de maxiscooter wendbaar blijft. Bovendien weet je je altijd geruggesteund door een heleboel elektronische rijhulpmiddelen, waaronder een tractiecontrole. Je mist het "gooi 'm maar de hoek om"-gevoel van een conventionele scooter met kleinere wielen, zoals ook met een mountainbike wat minder kwiek reageert als een BMX. Het is altijd een beetje geven en nemen.
Op een koude winterdag apprecieer je de windbescherming, maar het vrij brede en laaggeplaatste motorblok verhindert ons wel om de voeten en benen volledig achter het kuipwerk te verstoppen. De koude luchtstroom hebben we dan ook via onze laarzen en motorjeans naar boven voelen kruipen, terwijl onze benen nat werden door te regen. En dat is jammer, want die goede bescherming tegen de weerstomstandigheden is net een van de belangrijkste aankoopargumenten voor een scooter. Ook de spiegels van de Honda Forza 750 staan slecht: te ver naar voren, waardoor je een dode hoek krijgt.
We begrijpen evenmin waarom Honda de Forza 750 niet zegent met een onderhoudsvrije riem. Om de ketting te beschermen, wordt die helemaal weggewerkt. Maar daardoor wordt het smeren ervan wel aanzienlijk bemoeilijkt. Alweer een toegift op het complexloze gebruik waarvoor een scooter eigenlijk hoort te staan.
De Honda Forza 750 combineert de voordelen van een scooter met die van een motorfiets, maar niet zonder ook een heleboel nadelen van die twee motorconcepten over te nemen. Dat neemt niet weg dat het een van de betere, vooral vlottere manieren blijft om plezierig naar het werk te pendelen.
Bron: Lees het volledige testverslag in Motorrijder magazine (januari 2021), te bestellen via www.motorrijder.be of te koop in de dagblad- of boekhandel.
.