Korte tests
Audi Q5 40 TDI (2021) - facelift

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Sinds Audi al in 2015 een plug-inhybrideversie van zijn compacte middenklasser introduceerde, is het belang van dergelijke varianten natuurlijk alleen maar toegenomen. Weinig verrassend dus dat Ingolstadt er voor de huidige A3-generatie een vervolg aan breit, zeker omdat Mercedes nu ook zo’n stekkervariant in de aanbieding heeft van zijn A-Klasse. De A3 E-Tron kreeg zelfs niet één, maar twee opvolgers, die respectievelijk door het leven gaan als 40 TFSIe en 45 TFSIe.
De krachtigste van de twee pakt uit met een gecumuleerd vermogen van 245 pk, maar de hier geteste ‘basisversie’ doet het met 204 pk ook al niet onaardig. Dat is evenveel als wijlen de A3 e-tron (en de vorige Golf GTE), waarvan hij de formule overneemt: een 1.4 TFSI van 150 pk en 250 Nm en een gerobotiseerde zesversnellingsbak met daartussenin een elektromotor van nu 110 pk of 80 kW en 330 Nm. Het grootste verschil met wijlen de A3 E-Tron zit in de samenstelling van de batterijen, waarvan de capaciteit nu 13 in plaats van 8,8 kWh bedraagt. En dat is natuurlijk goed nieuws voor het emissieloze rijbereik.
De aanwezigheid van datzelfde batterijenpakket is er wel verantwoordelijk voor dat deze plug-inhybridevariant niet besteld kan worden met adaptieve schokdempers. Normaal vinden we dat niet zo’n gemis, maar de specifieke afstelling van de ophanging (aangepast aan het gewicht van de batterijen) maakt in combinatie met de zeventienduimwielen van onze testauto het rijcomfort op onze Belgische wegen een van de grootste minpunten van deze A3 40 TFSIe. Positief is dan weer dat koetswerkbewegingen goed onder controle worden gehouden, waardoor deze plug-inhybride versie ondanks zijn hogere gewicht (1.680 kilo volgens het gelijkvormigheidsattest van ons testexemplaar) even efficiënt rijdt als een ‘klassieke’ versie.
Wat het elektrische rijbereik betreft: Audi geeft 67 kilometer op (WLTP), wij haalden in het beste geval 62 kilometer – wat best indrukwekkend is. Bij meer winterse temperaturen geraakten we echter nog maar 41 kilometer ver. Opladen neemt met de geïntegreerde lader van 2,9 kW iets meer dan vier uur in beslag aan een wallbox of publieke laadpaal, aan een gewoon stopcontact kan dat oplopen tot een tiental uurtjes. Ons benzineverbruik over heel onze test bedroeg 5,7 l/100 km, als gevolg van langere ritten zonder de mogelijkheid om bij te laden.
Zoals veel plug-inhybrides is de minstens 38.000 euro kostende A3 40 TFSIe vooral interessant voor zelfstandigen en bedrijven, die dankzij de CO2-normuitstoot van 25 g/km (WLTP) een maximale aftrekbaarheid genieten zonder dat ze te veel compromissen moeten sluiten, buiten dan die laadkabels waarvoor Audi geen specifiek compartiment voorziet en die dus koffervolume in beslag nemen…
Foto's: Jeroen Peeters Photography