Gedetailleerde tests
CADILLAC XT5 : De overblijver

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Cadillac positioneert de CT6 ergens tussen de BMW 5 en de 7 Reeks in, wat meteen die 6 in zijn naam verklaart. Die nieuwe nomenclatuur vinden we binnenkort op alle modellen van het portfolio terug. Zo rijdt de opvolger van de SRX voortaan als XT5 door het leven.
Tijdens de ontwikkeling is de Amerikaanse constructeur niet over een nacht ijs gegaan, want de Cadillac CT6 staat op het nieuwe Omega-platform en draagt de zowat even nieuwe V6-biturbo in de neus. Verder noteren we een actief meesturende achteras en een digitale achteruitkijkspiegel, een primeur.
Hoe denkt de Cadillac CT6 Europa te veroveren?
Om Europese zieltjes te winnen, probeert Cadillac flink wat rijdynamiek onder de comfortpap te roeren. Daarom combineert het nieuwe Omega-platform allerlei soorten staal met aluminium en krijgt de CT6 een actieve vierwielsturing. Bij lage snelheden draaien de achterwielen in de andere richting dan de voorwielen voor meer agiliteit in de stad, bij hogere snelheden draaien ze in dezelfde richting voor meer stabiliteit op de snelweg.
Verder biedt de Cadillac CT6 de keuze tussen twee rijmodi, met naast een comfortabele Touring-stand ook een dynamischere Sport-setting. Die grijpt in op de kalibratie van de stuurinrichting, van de vierwielsturing, van de achttrapsautomaat, van de adaptieve Magnetic Ride Control-demping en van de permanente vierwielaandrijving.
Maak er evenwel geen sportwagen van. Niet alleen omdat de Cadillac CT6 bijna 5,2 meter lang is en rijklaar nog steeds 2 ton op de bascule zet, maar vooral omdat de inconsistente stuurinrichting elke vorm van communicatie tussen man en machine fnuikt en omdat de weifelende achttrapsautomaat naast snelheid ook daadkracht mist. Jammer, want de basis voelt best solide aan.
Jawel. Door zijn zware lijf en zoekende versnellingsbak heb je zelden de indruk met meer dan 400 paarden op pad te zijn, maar de door 2 turbo’s opgejaagde 3 liter-V6 accelereert pittig en klinkt sportief. En dankzij het tussen de 2.500 en de 5.100 toeren uitgesmeerde maximumkoppel beschikt de Cadillac CT6 zich meer dan soepel genoeg om zich vlot door het verkeer te begeven.
De Cadillac CT6 sprint in 5,7 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een elektronisch beperkte topsnelheid van 240 km/u. Om het benzineverbruik te drukken, grijpt de Amerikaanse constructeur naar cilinderdesactivatie, waardoor het blok onder deellast op vier cilinders draait. Het gemiddelde normverbruik van de vierwielaangedreven CT6 3.0TT bedraagt 9,8 liter per 100 kilometer, na onze testrit door de Berlijnse binnenstad en over de onbeperkte Autobahn noteerden we een gemiddelde van 14 liter.
Nu goed, op een gigantisch verkoopvolume hoeft Cadillac niet te rekenen. Toch niet zolang de CT6 verstoken blijft van een competitieve dieselkrachtbron of van een hybride aandrijfgeheel. Die pistes worden momenteel onderzocht, aldus de Amerikanen.
Door anders te zijn. En dan denken we vooral aan het koetswerkontwerp, want Cadillac schaaft verder aan de erg karakteristieke designtaal. En dat mag je haast letterlijk nemen, want de scherpste kantjes zijn intussen bijgevijld. Wij kunnen die geblokte huisstijl wel smaken, van die statige neus over de gestrekte flanken tot die wijdse achterpartij. Maar of de gemiddelde Europeaan daar echt voor valt...
Verder focust Cadillac op het comfort en op de daarbijhorende luxe, de traditionele waarden waarmee ze ooit groot geworden zijn. Het interieur mag er zijn, met een mooie inrichting en stijlrijke materialen. Echte materialen, benadrukt Cadillac. Want de CT6 komt met echt hout, echt metaal en echte koolstofvezel. Juist jammer dat die hoogstaande materiaalkeuze hier en daar vergezeld gaat door goedkope plastics en slordige details. Ook jammer dat de versnellingspook zich zo moeilijk in M laat zetten, dat de zitting van de voorstoelen te kort is en dat het panoramische dak teveel hoofdruimte opoffert.
De individueel verstelbare achterzetels met uitgebreide massagefunctie kunnen we wel smaken, net zoals de Bose-geluidsinstallatie, de digitale tellerpartij (volledig personaliseerbaar, al mocht de vormgeving iets strakker), de uitschuivende infotainmentschermen, de uitstekende connectiviteit van het nochtans niet altijd even goed ontvangen Cue-multimediasysteem. En dan is er de digitale achteruitkijkspiegel, een primeur in automobielland. Je kan nog steeds switchen tussen het computerbeeld en de traditionele spiegel, moesten je ogen niet meteen meewillen. Want het vraagt toch wat gewenning. Maar je ziet wel veel en veel meer.
Het heeft iets, zo rondgereden worden met een Cadillac. Dat hebben we liever dan zelf met een CT6 te moeten rondrijden, want ondanks de vlotte biturbomotor en het beloftevolle chassis, kan deze Amerikaan geen vuist vormen tegen de Europese marktleiders. Er is weinig mis met de onderlinge puzzelstukken, maar ze passen niet altijd even goed om ook een knap geheel te vormen. We missen wat homogeniteit.
Cadillac biedt twee uitrustingsniveaus aan. Naast de 75.700 euro kostende CT6 Luxury heb je de 97.100 euro dure Platinum zoals waarmee wij op pad waren. Enkel die laatste beschikt over die meesturende achteras, de verstelbare achterzetels met massage en entertainment, de verschillende rijmodi en de Magnetic Ride Control, en het Bose Panaray Surround Sound System.
In dit artikel : Cadillac