Korte tests
Jeep Wrangler Unlimited 2.2 Multijet II (2020)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Een van de weinige door en door Amerikaanse auto’s die je bij ons nog kan kopen. Nu ja, er zitten wel aardig wat Europese ingrediënten in deze zendeling van overzee, die enkele vernieuwingen in gebruik neemt. Zoals:
Dat was ook de bedoeling, want laat ons wel wezen: zoals de jongste Cherokee in 2013 op de markt kwam, met die rare koplampen, dat leek nergens op. De lapsus is bij deze rechtgezet, deze Jeep krijgt de snoet van zijn kleinere broer, met nog steeds de verticale sleuven maar nu ook klassiekere koplampen. Een verbetering.
Verder zijn de veranderingen beperkt tot het klassieke faceliftwerk, zoals enkele ditjes en datjes op de carrosserie, minder chroom en nieuwe velgen.
Een echte, afhankelijk van de specificatie althans. Je kan de Cherokee krijgen met voorwielaandrijving, nu ook met negentrapsautomaat trouwens, maar ook met 4x4.
Dat laatste komt in drie varianten, vanaf nu ook steevast gebaseerd op het adaptieve en automatisch ontkoppelende Twinster-systeem van de Engelse specialist GKN, gekend van onder andere de Ford Focus RS of de Range Rover Evoque. Dat heet ‘Active Drive I’. ‘Active Drive II is hetzelfde, maar dan met een veldversnelling, terwijl Active Drive Lock daar nog eens een vergrendelbaar achterdifferentieel bovenop gooit, voor de vanaf volgend jaar te krijgen Trailhawk-versie.
Geen enkele offroader in deze categorie heeft zoveel gerief op zak als deze, en deze Jeep is bovendien heeft bovendien een robuuste ophanging en stijve carrosserie. Op asfalt werkt dat tegen hem, daar fnuikt de zware bouw de prestaties, terwijl de dempers finesse missen op gewone oneffenheden.
Ook deze moest natuurlijk voldoen aan de jongste Euro-norm (6d Temp) en kon dus niet meer om een Adblue-installatie heen. Vanaf nu is hij te krijgen met 150 dan wel 195 pk.
Verder verloopt de samenwerking met de negentrapsautomaat naar behoren. Maar hij lijkt bijlage zo rap niet als je zou mogen verwachten met 195 pk in de mouw, te wijten aan het gewicht.
De gebruikelijke elektronische nieuwlichterij, genre een automatisch remsysteem, actieve rijvakhulp, enzovoort. Het multimediasysteem werd nog eens opgefrist en kan nu ook vriendjes worden met Android- en Apple-multimedia.
Niet onbelangrijk daarnaast: de koffer is anders ingericht en een stuk breder geworden, wat 70 liter aan volume scheelt. En onderaan de boodplank kwam een klein opberggleufje voor de slimme telefoon.
Zonder twijfel is de Cherokee de meest getalenteerde aller middelgrote SUV’s, toch zeker de meer geavanceerde vierwielaangedreven versies. Hij is het natuurlijk aan zijn familienaam verplicht, al is de vraag naar echte terreinkwaliteiten natuurlijk klein in deze categorie. Als voorwielaandrijver komen zijn zwakke punten, zoals de zwaarlijvigheid of wat plastiekerige afwerking, nadrukkelijker aan de oppervlakte. Net als de stevige prijs, want de 195 pk-versie van deze 2.2 heb je niet voor minder dan 40.000 euro.
In dit artikel : Jeep, Jeep Cherokee