Vergelijkende tests
ALPINE A110S // PORSCHE 718 CAYMAN // TOYOTA GR SUPRA :...

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
We hoeven het hele A110-verhaal hier natuurlijk niet meer opnieuw te doen, maar verwijzen graag naar eerdere testverslagen op deze website. Eind vorig jaar schopte het sympathieke sportwagentje met middenmotor het zelfs tot AutoWereld Auto van het Jaar. De Alpine liet de Jaguar I-Pace, Rolls-Royce Phantom en Volvo XC40 achter zich. Om maar te zeggen: we zijn grote fans.
Gezien het commerciële succes van de Alpine zal het gamma ongetwijfeld snel uitgebreid worden. Er is sprake van een snellere variant, aangedreven door de 300 pk sterke turbomotor uit de Mégane RS Trophy. En zelfs van een sportieve SUV. Intussen splitst Alpine de A110 in drie varianten, want na de Première Edition is de compacte coupé er nu ook als Pure en Légende. De eerste is iets soberber aangekleed, waardoor hij minder weegt en wat sportiever rijdt (Sabelt-kuipjes zijn standaard, een krachtiger Brembo-remsysteem en actieve sportuitlaat staan op de optielijst). De tweede doet het tegenovergestelde.
De A110 Légende komt met wat extra’s die het leven aan boord wat comfortabeler maken. Alpine heeft het zelfs over GT-allures, de auto heeft onder meer zesvoudig verstelbare zetels met een zwarte of kastanjebruine lederen bekleding (desgewenst met verwarming) en een Focal-geluidsysteem. Dat laatste kan nog worden opgewaardeerd met een Premium-variant. Voor de kenners, de tweekleurige en alweer specifieke 18-duimsvelgen zijn een soort eerbetoon aan het originele motief van de A110 Berlinette 1600SC. En voor de volledigheid: een Pure moet minstens 55.000 euro kosten, de Légende gaat richting 60.000 euro.
Eerst iets over het interieur. Dat is op een sportieve manier knus, maar we storen ons nog altijd aan het gebruiksonvriendelijke infotainment-systeem. We begrijpen dat ze het in deze sportwagen eerder simpel wilden houden, maar zelfs dat doel werd hier voorbijgeschoten. Jammer, want de rest van het A110-verhaal leest wel als een boeiend sportverslag.
Niet zozeer omwille van de prestaties, ook al zijn die voor een drukgevoede 1,8 van 252 pk en 320 Nm natuurlijk wel heel keurig. Het is het weggedrag van deze heel levendige auto dat iedereen die ermee rijdt een brede glimlach op zijn gezicht weet te toveren. Zonder al te veel elektronische en andere hulpmiddeltjes (zoals adaptieve dempers), de bestuurder is en blijft de baas en kan genieten van een onderstel dat net voldoende stug is voor (desgewenst en bij voorkeur op een circuitje) geweldig scheurwerk en toch ook heel handelbaar bij “normaal” gebruik. De auto is dan zelfs verrassend comfortabel.
Je voelt niet zo veel verschil tussen de A110 van de lancering vorig jaar en deze ondertussen aan het aanbod toegevoegde Légende. En evenmin met de Pure die we ook even konden testrijden. Die laatste is iets lichter en ook iets sneller, maar je hebt echt wel een circuit nodig om dat te “meten”.
Ondertussen blijft dit autootje geweldig leuk speelgoed. Met ook nog altijd dezelfde kleine en eigenlijk ook wel makkelijk te vergeven gebreken. De materiaalkeuze is niet helemaal top, het infotainmentsysteem gaat al snel irriteren en er is weinig bergruimte. Maar ach, dit is wel een Alpine hé. Een echte!
In dit artikel : Alpine, Alpine A110