Vergelijkende tests
Vergelijkende test AUDI Q3 35 TFSI // BMW X1 SDRIVE18i //...

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Sportieve SUV's zijn allang geen taboe meer. Audi heeft met de allereerste RS Q3 zelfs mee de trend geschapen. Dit is generatie twee. Die speelt een voorname rol, want van de Q5 zal Audi namelijk geen potige RS-versie afleiden. Dat is meteen ook de reden waarom de Rennsportbadge op zowel de gewone Q3 als deze Sportback terechtkomt. Voor die initialen krijg je het volgende:
De concurrentie:
De RS Q3 valt een beetje tussen wal en schip. Voor deze prijs heb je ook een van de 'bescheidener' Porsche Macans maar die deelt eigenlijk zijn fundamenten met de Audi Q5. Lager staat dan een X2 M35i die het met 100 pk minder moet stellen. Dat is toch een heel verschil. Bij gebrek aan een katapultversie van de Evoque wordt vooral de Mercedes-AMG GLA 45 AMG een te duchten rivaal. Met 380 pk onder de kap is die bijna net zo sterk. Maar dat is een 2 liter.
Testomstandigheden:
Arvidsjaur, het Zweedse epicentrum van de wintertesten met temperaturen van -20°. Op permanent besneeuwde banen in de omgeving en een driftsessie op een vervoren meer.
Specificaties voertuig:
Leuke weetjes:
In 2013 was er al een RS Q3. Op basis van de eerste generatie dus. Het was de spreekwoordelijke teen in het water van Audi's sportarm, en een die op gemengde gevoelens werd onthaald. De tijden zijn veranderd, SUV's met spierballen raken ingeburgerd en bovendien is de nieuwe RS Q3 krachtiger en sneller dan zijn voorganger. Mooi meegenomen als chrono's van tel zijn.
Gewicht heeft editie 2 niet gewonnen, maar er worden nu 60 paarden extra over de vier wielen uitgestrooid, terwijl het koppel van 480 newtonmeter laag genoeg voor het grijpen ligt om de motor een gretig karakter onderin te verlenen. Die motor is - prijs de heer - dezelfde gebleven, al schudde die wél 16 kilo van zich af door exotische materialen. Het is nog altijd een vijfcilinder dus, een vette knipoog naar Audi's rally-exploten met de Ur-Quattro. Opvallend ook: er komt geen 'ohmpje' stroom aan te pas. De vijfcilinder doet het nog lekker ouderwets, zonder mildhybride hulp. Een van de laatste der Mohikanen, want Audi heeft al laten verstaan dat in de toekomst wél naar elektrische ondersteuning wordt gegrepen.
De cijfers op het rapport zijn trouwens niet onbekend, we kennen ze van op de RS 3. In meerdere opzichten kan je deze RS Q3 als een opgekrikte RS 3 beschouwen. Je kan ook kiezen tussen de traditionelere vijfdeurs, of de coupéachtige Sportback.
Wel degelijk. Voor het eerst krijgt de RS Q3 volwaardige sportstoelen. Met ingewerkte hoofdsteunen en op de flanken veelzeggend afgewerkt met - desnoods in koetswerkkleur uitgevoerd - alcantara. Daarnaast kan je nu ook de topsnelheid via de optielijst verhogen naar 280 km/u, al zal dat in België zowat de meest nutteloze optie zijn. Ook van de nu beschikbare keramische remschijven zijn we niet zeker. Die hebben vooral nut op een circuit, maar een SUV van deze strekking is toch eerder een autobahnstormer dan een circuitspeeltje. En o ja, wil je helemaal de show stelen, dan kan je de 20-duimsvelgen nog een maatje oprekken.
Voor de rest krijg je natuurlijk een vertrouwd recept: het chassis werd met 1 centimeter verlaagd, er staat een adaptieve demping op het menu en zet de lanceercontrole deze gedopeerde Q3 in 4,5 seconden af aan 100 km/u. De cockpit wordt opgevrolijkt door een afgeplat sportstuur (met daarop een sneltoets voor twee te personaliseren RS-modi), maar heeft onder ooghoogte ook plastics gekregen van een allooi dat een aanfluiting is van het prijskaartje. Voor de stabiliteitscontrole kan je kiezen tussen een sportstand of gewoon helemaal zonder (vier seconden drukken). Let wel: de RS Q3 is enkel beschikbaar met gerobotiseerde zevenbak (DSG).
Vooral de motor is een ster in dit verhaal. Zijn partikelfilters maken hem wat heser, maar helemaal niet monddood. Hij klinkt simpelweg fantastisch: bronstig, roffelend en gretig. De sportuitlaat is dan ook z'n beste vriend, al moet je de auto ook in de juiste stand zetten. In zijn normale doen is deze RS Q3 gewoon een enthousiast aan het gas hangende SUV die met goesting te over zijn passagiers toch in comfort en behaaglijkheid naar hun bestemming sjeest. Met lof ook voor de nieuwe adaptieve demping. Voor de modellen op het MQB-platform, zoals deze Q3, gebruikt Audi nu stoters met een by-passklep. Snellere reacties en meer spreiding tussen sport en comfort zijn het resultaat. Met positief gevolg.
Bijtende actie loert echter altijd om de hoek. Ligt eraan dat deze motor zo gretig oppikt laag in de toeren alsook in het middenbereik. Alleen de bak neemt in de normale standen de nodige tijd om terug te schakelen. Dat telt ook voor de vierwielaandrijving. Je merkt het ook aan de bochtenreacties. Deze compacte SUV is een voorwielaandrijver die graag met onderstuur antwoordt. En het stuur mocht meer feedback afgeven. We moeten wel de kanttekening maken dat we enkel op besneeuwde wegen hebben getest. Een verdict op asfalt heb je dus nog te goed. Toch merk je al snel dat de meer gevoel genererende Macan - afgezien van de motor - hier geen angstpenen moet voor zweten. Tenslotte merken we ook op dat deze Q3 niet de hightech van de RS'en met lengtemotor krijgt. Goochelarij met sportdifferentiëlen of vierwielsturing is niet van de partij.
Als Audi ook een vervroren meer op het roadbook knikkert: zeker wel! Dan lijkt plots zelfs de sportstand een maatje te schromelijk. In de RS-standen - en dan vooral RS 2 die het ESP af fabriek uitzet - stelt de Q3 zich dan als een driftkikker op die kort aan het gas hangt en alert reageert op je schakelwensen. Dan valt het op hoe makkelijk je met een duw op de rem die neus naar de bocht kan richten en in volle Ken Block-stijl de bocht kan ronden. Uiterst handelbaar en makkelijk te corrigeren. Het is vooral een illustratie van het soort sport dat Audi wil bedrijven. Rodeo interesseert de Duitsers niet, ze prediken sport in een jasje van veiligheid zonder in de schaduw van steriliteit te vallen. (V)rijen met een condoom, quoi.
Laat ons wel wezen. Goodies als de sportuitlaat (een must), de adaptieve demping, de keramische remschijven, 21-duimsvelgen, de Shadow-look met zwarte accenten ranselen extra euro's uit je portefeuille. Maar ook gerief als RS-sportzetels, led-matrixlichten tot zelfs de Virtual Cockpit zijn geen verworven recht van deze RS. Gek moet je dus niet doen om de finale factuur richting 80.000 euro en meer te duwen. En voor dat geld heb je ook al een Macan.
Voor de Sportback betaal je sowieso 2.500 euro meer. Met z'n sexyer rug draagt die meer het juiste drama uit, maar praktisch gezien is de keuze voor de een of de ander niet echt een twistappel. In de koffer delen beide modellen hetzelfde basisvolume. Op de achterbank is de hoofdruimte in de gewone RS Q3 natuurlijk beter en dan hou je een paar duizend euro over om aan die uitrustingslijst te spenderen...
Water en vuur verzoenen, Audi's RS-afdeling heeft er de nodige ervaring mee. In dat rijtje hoort deze RS Q3, die de emoties van een sportwagen met de trendgevoeligheid van een SUV combineert, zeker thuis. Zo meeslepend en getalenteerd als een Macan rijdt hij niet, al draagt hij wel een prijskaartje waarvoor je ook zo'n Porsche op de kop kan tikken, zij het dat die dan minder snel is.
Het charisma valt vooral toe te schrijven aan de unieke vijfcilinder. Nog een motor van de oude stempel die niet alleen geweldig klinkt, maar de rijervaring ook de nodige glans verleent. En nee, zijn voortbestaan onder deze vorm is niet gegarandeerd. Doe er dus je voordeel mee.