Korte tests
Audi R8 V10 Performance Spyder (2019)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
De nieuwe Audi R8 komt opnieuw als topless Spyder. Het canvasdak opent en sluit zich in een 20-tal seconden, desgewenst al rijdende tot een snelheid van 50 km/u. Onder de motorkap ligt dezelfde 5,2 liter-V10, hier 540 pk sterk en standaard gekoppeld aan zowel S Tronic als Quattro.
Wat moet je nog zoal weten? Euhm...
Toch wel. Om de koetswerkrigiditeit te vrijwaren, zag Audi Sport zich genoodzaakt om verstevigingswerken uit te voeren aan het uit aluminium opgetrokken en met koolstofvezel versterkte spaceframe. De nieuwe Audi R8 Spyder zou 50% stijver zijn dan zijn voorganger, maar blijft 40% minder rigide dan de Coupé. Hoewel de Audi R8 gescalpeerd werd, de motorklep uitgevoerd is in koolstofvezel en de brandstoftank enkele liters kromp, weegt de Spyder 125 kilogram meer dan de Coupé.
De stoffen dakconstructie zet niet meer dan 44 kilogram op de weegschaal. Het opent of sluit automatisch in een 20-tal seconden en doet dat ook al rijdende, toch tot een snelheid van 50 km/u. Rij je de Audi R8 Spyder gesloten, dan valt vooral de uitstekende geluidsisolatie op. Rij je open, dan blijken de wervelingen rond je hoofd best mee te vallen. Het achterruitje kan dan ook apart geopend worden, zodat het als winddeflector dient. Of gesloten worden, zodat je de V10 beter hoort.
De Spyder grijpt naar hetzelfde V10-motorblok als de Audi R8 Coupé. De atmoferisch ademende krachtbron combineert een cilinderinhoud van 5,2 liter met een piekvermogen van 540 pk en een maximumkoppel van 540 Nm. En met een rode zone die pas begint bij 8.750 toeren per minuut. Onderweg is het hoe dan ook genieten van de overheerlijke soundtrack, de progressieve krachtontplooiing en de lekker directe gasrespons.
Jawel, desgewenst gaat het aardig vooruit ook. In 3,6 seconden sprint de Audi R8 Spyder van 0 naar 100 km/u, al zijn het vooral de tussensprints tegen van pakweg 110 naar 190 km/u die indruk maken. De topsnelheid bedraagt 318 km/u, toch met gesloten dak.
Om het brandstofverbruik te beteugelen, maakt de 5,2 liter-V10 gebruikt van zowel een directe als een indirecte injectie, van actieve cilinderuitschakeling en van een zogeheten zeilfunctie voor de S Tronic-transmissie. Dat blijft een gerobotiseerde zevenversnellingsbak met dubbele koppeling, die Audi Sport paart met de Quattro-vierwielaandrijving. Bij het terugschakelen hoor je de bak sissen en het uitlaatsysteem hoesten, zoals bij een racewagen. De op de stuurvelg geplaatste schakellepels hadden wel wat groter gemogen.
Het is een Audi, dus op het interieur is verder weinig aan te merken. De rond de bestuurder opgebouwde cockpit combineert knappe materialen en een hoogstaande afwerking met een virtuele tellerpartij en een langs onderen afgeplat sportstuur. De R8 krijgt vier sneltoetsen op het stuur, geïnspireerd door de LMS-racer. Naast de Start- en de Drive Select-knop, voorziet Audi ook knoppen die de sportuitlaat en die Performance-modus activeren. Ook de minimalistisch uitgevoerde bediening voor de airco is ronduit knap.
Zo heel af en toe merk je dat de koetswerkstijfheid van de Spyder niet op het torenhoge niveau van de Audi R8 Coupé staat, waardoor hij net iets minder gretig naar de apex hapt. Dat neemt niet weg dat het een onvervalste sportwagen is, meer dan snel en scherp genoeg om mee te kunnen met hoger aangeschreven lekkers uit Maranello, Sant'Agata of Woking. Onderweg genoten we vooral van de gecontroleerde en vergevingsgezinde manier waarop de R8 Spyder balanceert tussen grip en geen grip.
De Quattro-vierwielaandrijving staat het plezier nooit in de weg. Er is een streep je onderstuur om aan te kondigen dat je wat te enthousiast onderweg bent, maar verder dirigeert je rechtervoet hoe ver de achterkant mag komen. Je voelt alles reageren, zodat je tijdig en stressvrij kan anticiperen. Alleen dat optionele variabele stuur zouden we zo laten, wegent een beetje licht en een beetje articificieel.
Ook de Magnetic Ride-demping zouden we zo laten. Niet omdat ze geen meerwaarde bieden, we omdat de basisset-up al zo verdomd goed blijkt. De Audi R8 Spyder gaat beter om met kasseien en aanverwante oneffenheden dan een als S-Line verpakte A3.
Van die heerlijke V10-krachtbron met zijn wilde geluid tot dat bekwame onderstel met ziijn indrukwekkende rijdynamiek, toont de Audi R8 Spyder zich een onvervalste drama queen. Het bewijs dat technologische superioriteit niet in de weg van echt rijplezier hoort te staan.