Wat is dit?
De BMW 3 Coupé. Sinds de vorige generatie heeft München het evenwel over de 4 Reeks, een typeaanduiding die ook de Cabriolet en de Gran Coupé siert. Nu schuilt er wel een idee achter die verschillende benamingen. De 4 Coupé wil niet alleen mooier zijn dan de 3 Reeks, maar ook leuker om mee te rijden. BMW heeft zich er niet vanaf willen maken door enkel het koetswerk aan te pakken, ook structureel profiteert de 4 Coupé van een heleboel aanpassingen die zijn dynamische ambitie onderstrepen.
Wat moet ik onthouden van de BMW 4 Reeks Coupé?
- Breder achterspoor, lager zwaartepunt
- Standaard met Steptronic (behalve de M4)
- Achterwielaalaandrijving of vierwielaandrijving (xDrive)
- Diesel en benzine, maar geen plug-inhybride 430e Coupé
- Introductie nieuwe topdiesel: M440d (maart 2021)
Concurrentie?
Testomstandigheden?
We kregen de BMW 420d xDrive een weekje mee van de Belgische invoerder. We reden de Coupé op de ons vertrouwde wegen in normale omstandigheden, al lasten we ook een dynamischer uitje door het achterland in om de dynamische talenten van de nieuwe 4 Reeks te ontdekken.
Specificaties testvoertuig?
- Kleur: Individual Dravitgrau
- Banden: Pirelli Cinturato P7 (225/45 R18 voor- en 255/40 R18 achteraan)
Weetjes?
De BMW 4 Reeks is er ook als Cabriolet. De topless variant weert de harde dakconstructie en vervoegt het gamma in het najaar. Er is ook sprake van een 4 Gran Coupé.

Die neus...
Alles went, zelfs het radiatorrooster van de nieuwe 4 Reeks. Volgens BMW refereren de konijnentanden naar legendarische modellen zoals de 328 en de 3.0 CSi , maar de Beierse autogeschiedenis praat niet alles goed. Veel hangt af van de gekozen specificatie, van de tinten waarin de grille en het koetswerk van de 4 Coupé zich hullen. Sommige kleurencombinaties ogen ronduit verschrikkelijk, anderen kunnen er wel mee door.
Geef het wat tijd en niemand spreekt nog over die barbecueneus. De destijds fel gecontesteerde Bangle-design heeft de storm van kritiek ook doorstaan. Anno 2020 zijn er zelfs een heleboel merkadapten die de convexe en concave koetswerkvormen van de Amerikaanse ontwerper als meesterwerkjes beschouwen. BMW kan zich het een en ander permitteren.
Technisch blijft de BMW 4 eigenlijk een 3 Reeks?
Net zoals bij de 3, de 5 en de 7 Reeks bouwt BMW op het modulaire CLAR-platform. De wielbasis is dezelfde als die van de berline en ook de perfecte 50/50-gewichtsverdeling over beide assen blijft overeind, maar dankzij de geringere dakhoogte daalt het zwaartepunt. De spoorbreedte achteraan neemt met 2,3 centimeter toe, terwijl de algemene structuur wint aan stevigheid dankzij de afwezigheid van achterdeuren en de aanwezigheid van onderhuidse verstevigingselementen.
Het onderstel profiteert ook van aanpassingen aan de set-up en de stuurinrichting, aanpassingen die er een kleine 8 Reeks van moeten maken. Nu ja, wat heet klein. In vergelijking met zijn voorganger is de nieuwe 4 Reeks Coupé bijna 13 centimeter langer geworden. Dat merk je vooral aan de gestrekte achterzijde waarin we wat Lexus RC ontwaren.

Is groter ook ruimer?
Een lengte van bijna 4,8 meter, maar die gegroeide buitenafmetingen resulteren niet in extra interieurruimte. Op de voorgevormde achterbank kan je twee volwassenen kwijt, maar echt comfortabel zitten die niet. Het gebrek aan bewegingsruimte voor het hoofd en de benen veranderen de 4 Reeks Coupé haast in een 2+2.
Die duikende daklijn beperkt ook de zichtbaarheid rondom het koetswerk, een euvel dat BMW pareert met een slimme blindehoekassistenten en andere parkeerhulpsystemen. Die lange achteroverhang restulteert evenmin in een grote koffer: het laadvolume bedraagt 440 liter. Dat is 30 liter meer dan de vorige generatie, maar nog steeds 40 liter minder dan de berline. Nu beschikt de 4 Coupé standaard over een achterbank met neerklapbare rugleuning, zodat je ook grotere spullen kan vervoeren.
Geen handbak meer?
Neen, Op de nieuwe BMW M4 na kan je de 4 Reeks Coupé enkel bestellen met de automatische Steptronic-transmissie. München biedt ook een zogeheten Sport-versie van de achttrapsautomaat aan, die uitgerust is met een Sprint-functie die extra punch belooft bij snelle hernemingen. De 374 pk sterke M440i en de 340 pk krachtige M440d vertrouwen sowieso op die Steptronic Sport, bij de andere motorisaties komt deze versnellingsbak enkel in combinatie met het optionele M Sport package Pro.
Je houdt wel de keuze tussen achter- en vierwielaandrijving, weliswaar niet op alle motorisaties. De M440i en M440d komen sowieso met xDrive, op de 320d is het 4x4-systeem optioneel beschikbaar.

Komt er een stekkerversie?
In tegenstelling tot de BMW 3 doet de 4 Reeks het zonder stekkervariant. Dus neen, vooralsnog komt er geen 430e Coupé. Het gamma telt wel een heleboel milde hybrides, enkel de 2 liter-benzinemotoren in de 420i en de 430i doen het zonder startgenerator op 48 volt. Die technologie scherpt de motorrespons aan, generereert een tijdelijke e-boost van 11 pk en optimaliseert de efficiëntie, waardoor zowel de CO2-emissies als het brandstofverbruik dalen.
Het stop-startsysteem wordt geactiveerd zodra je onder de 15 km/u rijdt en de zeilfunctie van de transmissie werkt voortaan tussen de 25 en de 160 km/u, zowel in de rijmodi Eco Pro als Comfort. Je kan het aandrijfgeheel ook manueel tot coasten verleiden: gewoon even op de rechter schakkelpeddel tikken wanneer je in de achtste versnelling van de standaard gemonteerde Steptronic-automaat rijdt.
Is de 420d de 4 Reeks Coupé wel waardig?
Hoewel zelfontbranders pijlsnel momentum verliezen door de Europese regelgeving en deze krachtbron niet meteen past bij de sportieve missie waarmee BMW deze 4 Coupé opzadelt, blijft dit biturboblokje moeiteloos overtuigen met zijn souplesse, zijn keurige prestaties en zijn beperkte dieseldorst. Wie een beetje oppast, verbruikt niet meer dan een liter of 5.
De 2 liter-turbodiesel gebruikt twee turbo's, ontwikkelt een piekvermogen van 190 pk en beschikt over een maximumkoppel van 400 Nm. Als xDrive sprint de 420d in 7,4 seconden van 0 naar 100 km/u, de topsnelheid bedraagt 238 km/u. Meer heb je eigenlijk niet nodig, toch kijken we reikhalzend uit naar de M440i, de M440d en natuurlijk de M4.

Maakt de 4 Coupé zijn dynamische positionering ook waar?
De voortrein van de 4 Coupé ontwikkelt bijzonder veel grip onder het insturen, waarna het koetswerk rond de bestuurder lijkt te pivoteren en de achterkant je door de bocht lijkt te duwen. Zoals een echte BMW dat hoort te doen. Maar alles kan beter, natuurlijk. Daarom is er ook een gestuurde M-ophanging met adaptieve dempers, sterkere remmen en desgewenst zelfs een actief sportdifferentieel dat driftkunstjes moet vereenvoudigen.
De passieve demping is strak en sportief, maar weet wel raad met de hobbels en bobbels die onze wegen kenmerken. Het koetswerk gaat hangen noch duiken of steigeren, zodat het aangescherpte chassis zijn dynamische talenten ten volle kan etaleren. De remenergierecuperatie durft de vertraging al eens te storen, vooral bij wat sportiever rijgedrag voelt het rempedaal niet altijd even consequent aan.
Het vernieuwde stuur heeft dan weer een te dikke velg en voelt bovendien wat nerveus aan, een irritatie die versterkt wordt door de spoorgevoeligheid van de vooras en de voortdurend ingrijpende rijhulpmiddelen. Ook de vierwielaandrijving durft al eens spelbreker spelen, want tijdens de koppeltransfer van de achter- naar de vooras durven er al eens onzuiverheden in de communicatie tussen man en machine sluipen.
Geen slecht woord over de scherpte of de precisie, de stuurinrichting helpt het chassis met schitteren. Maar het mist wel wat finesse en feedback, waardoor je sneller in de heupen dan in de vingertoppen voelt wat deze BMW eigenlijk uitsteekt.
AutoWereld-conclusie?
De 4 Reeks Coupé rijdt zoals een BMW hoort te rijden en dat is een enorm compliment. Maar het koetswerkdesign en het interieurontwerp missen wel verleidingskracht, waardoor de dynamische meerwaarde tegenover de 3 Reeks zich niet vertaalt in extra vlinders in de buik. Het is een wat strakker sturende, maar minder praktische en minder mooie variant van de berline die zijn huid nog duurder verkoopt. Misschien kan een testrit met een krachtigere motorisatie ons op andere gedachten brengen.
