Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
- Score redactie NB
Overzicht :
Wat is dit?
De Fiat 500X is, je raadt het al, de SUV-versie van de nog altijd enorm populaire 500. Hij leent de guitige stijl van het kleine bolletje, maar haalt zijn basis vooral bij de Renegade van zustermerk Jeep. De 500X kreeg vorig jaar een facelift, met enkele updates aan het exterieur (zoals de decoratiestrips in koetswerkkleur in de achterlichten) en het interieur (verbeterd infotainment), maar vooral een reeks nieuwe motoren.
De nieuwe 1.0 driecilinder op benzine van 120 pk konden we al eerder testen, nu gaat het om de ‘topversie’: een 1.3 Firefly turbobenzine met vier cilinders en 150 trappelende paarden, steeds gekoppeld aan een zestraps DCT. De aandrijving verloopt altijd via de voorwielen.
De Fiat 500X is beschikbaar in twee varianten: de Urban en de Cross. Onze testversie was de Cross S-Design, een extra stoere versie met diverse koperkleurige accenten. Een look die hem niet misstaat.
Wat verandert er?
Wel, die motor dus. Het is de variant met vier cilinders van de Firefly-familie, met andere woorden: de 1.0 met een cilinder extra. Het blokje levert een gezonde 150 pk en 270 Nm. Daarmee moet de 500X in 9,1 seconden naar de 100 km/u kunnen snellen, de topsnelheid ligt op 200 km/h. De motor is op zich voldoende soepel en laat ook niet te veel van zich horen tijdens het rijden. Dat er 150 paarden onder je rechtervoet zitten, merk je niet zo. Het voelt eerder als ‘voldoende’ aan dan ‘vlot’. Bij plankgas krijg je wel te maken met een serieuze portie koppelstuur, en ook het onderstel lijkt niet erg berekend op het vermogen van de 1.3 turbo.
Maar het is vooral de zestraps-DCT die roet in het eten gooit. De bak reageert erg sloom op input via het gaspedaal en weet zich, ondanks zijn amper zes versnellingen, toch regelmatig te verslikken van verzet. Een modernere bak met een extra verzet of twee zou helpen, nu draait de motor op de snelweg een kleine 3000 toeren, wat niet gunstig is voor het verbruik. Wij haalden een gemiddelde van 8,2 liter, en dat bij overwegend rustig rijden. Met een tank van 48 liter haal je dus net geen 600 km rijbereik.
Verder hebben we niet veel te klagen over de 500X. Er is voldoende binnenruimte (al valt de koffer een klein beetje tegen met slechts 350-1000 liter) en ook het veercomfort is aangenaam te noemen. Maak er natuurlijk geen bochtenridder van, daarvoor is hij duidelijk niet bedoeld. Het infotainment is op zich geen hoogvlieger, maar met je smartphone in de juiste USB-poort (de linkse) heb je toegang tot Android Auto of Apple CarPlay. En ook de looks konden op complimenten rekenen.
Conclusie
De Fiat 500X weet nog altijd te charmeren, de facelift doet hem weer fris ogen en ook het rijgedrag valt niet tegen. Voor een totaalprijs van een dikke €28.000 inclusief opties is hij ook nog eens betaalbaar. Maar de 1.3 turbo is volstrekt overbodig, zeker door de slome robotbak. Bespaar nog wat centen (of spendeer ze aan extraatjes) en ga voor de 1.0 met 120 pk en een handbak, da’s meer dan voldoende.

-
Vind de autoverzekering die bij jou past!
-
AutoWereld helpt je samen met verzekeringsmakelaar Hopala graag verder met je autoverzekering. Via het vergelijkingsplatform vind je makkelijk en transparant een autoverzekering op maat.
- Ontdek het hier!