Wat is dit?
Een dikke 350 exemplaren heeft de Belgische Hyundai-invoerder al van zijn i30 N verkocht. Een pak meer dan er bij de lancering werd verwacht, al laat dat relatieve succes zich wel makkelijk verklaren. De Zuid-Koreaanse constructeur heeft met de i30 N een van de leukere hot hatches ooit afgeleverd, de auto heeft zijn weg naar de liefhebbers van het genre dan ook snel gevonden.
Ondertussen is er ook een N-variant van de Veloster, maar die wordt in Europa niet verkocht. De begin dit jaar ook nog aan het jonge N-subgamma toegevoegde Fastback natuurlijk wel, al laat die zich enkel als Performance Pack bestellen.
Wat verandert er?
Samen met de komst van die extra koetswerkvariant werden er ook al enkele verbeteringen aan het chassis en de ophanging gedaan. Zo zijn er nieuwe veren en een kleinere en zachtere stabilisatorstang vooraan, ingrepen die zowel de trekkracht als de stijfheid nog wat optimaliseren. De vernieuwde achterophanging zorgt evengoed voor extra dwarsstijfheid en grip. Was de i30 N al leuk en efficiënt, dan werd de i30 N Fastback alleen nog waar wat leuker en effiënter. En tegelijk ook iets meer geciviliseerd, wat je vooral op een slecht wegdek weet te waarderen.
Aan de rest van de mechaniek veranderde er niets, dus de stuurinrinchting, de remmen en natuurlijk ook de transmissie en de motor zijn identiek. Al kan je de Fastback dus enkel hebben met de krachtigste variant van de 2 liter-turbo, die van 275 pk. Het koppel bedraagt 353 Nm, met de overboost-functie kan dat gedurende maximaal 18 seconden 378 Nm worden. De rijervaring zorgt voor een even grote glimlach als in de klassieke hatchback, je moet zelfs al een beetje fijnproever zijn om de impact van de lichtjes opgewaardeerde ophanging en het wat hogere gewicht meteen te voelen.
Er rusten wat meer kilo’s meer op de achteras, samen met de aangepaste voortrein zorgt dat voor een iets ‘lichtere’ neus. Met een spurt naar 100 km/u in 6,1 seconden is de Fastback overigens wel even snel. Waarom je dan toch voor die laatste, die met hetzelfde vermogen 1.950 euro extra kost, zou kiezen? Voor de looks misschien, die hem volgens zijn ontwerpers wel iets van een coupé geven. Of voor de iets grotere functionaliteit, de koffer heeft immers een inhoud van minstens 436 liter (tegen 381 liter voor de hatchback). Je levert achterin wel een beetje hoofdruimte in. En nu we het toch over het interieur hebben, de afwerking is keurig, het bedieningsgemak groot en de uitrusting indrukwekkend. Echt swingen doet het dan weer niet.
Conclusie
Een leuke aanvulling van het N-aanbod, deze Fastback. De ophanging werd nog wat beter, maar de aanpassingen komen er straks ook voor de hatchback. Die volgens de invoerder overigens nog altijd voor zo’n 80% van de verkoop zal zorgen.
Wij vinden de jongste aanwinst nochtans net iets mooier, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. De prijs moeten we je nog meedelen: 37.499 euro, met als enige nog mogelijke opties de metaal- of micakleur (600 euro) en het elektrisch open dak (1.100 euro).
