Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken

- Score redactie NB
Overzicht :
Wat is dit?
De tweede generatie van de CX-5, de SUV die 25% van de wereldwijde Mazda-verkoop vertegenwoordigt. De Japanners gaan voor een evolutie van het bestaande model, waarbij ze de pluspunten proberen aanscherpen en de minpunten proberen wegvijlen.
Wat houdt die evolutie juist in?
- Zelfde ophangingsprincipes, maar stijver chassis levert beter compromis tussen wegligging en comfort op.
- De rijdynamiek profiteert van de zogeheten G-Vectoring Control-technologie.
- Introductie van een nieuwe signature-lakkleur: Soul Red Crystal.
- Hetzelfde motorenpalet, maar dankzij andere kalibratie van het motormanagement presteert de CX-5 beter en verbruikt hij minder.
- Interieur bundelt een betere ergonomie met meer comfort, vooral rijgeluiden worden efficiënt geweerd.
- Geen variant met langere wielbasis en zeven zitplaatsen onderweg, nu wel met automatisch openende (en weer sluitende) achterklep.
Is het nu een facelift of een nieuw model?
Als klein merk met beperkte ontwikkelingsmiddelen heeft Mazda op zeker gespeeld. De CX-5 is een hun sleutelmodellen, daarmee ga je niet aan het experimenteren. Dat verklaart de sterke gelijkenis tussen het uitgaande en het nieuwe model. Zowel de motoren als het onderstel worden overgenomen, zelfs het nieuwe interieur en het nieuwe lijnenspel van de tweede generatie hinten duidelijk naar dat van zijn voorganger.
Het is pas als je beide modelgeneraties naast elkaar zet, dat je ziet welke reuzenpassen Mazda gezet heeft. Het interieur combineert een ingetogen sfeer met een goede ergonomie, met aangenaam zittende stoelen, met een genereus ruimteaanbod. De nu ook met een automatische achterklep gezegende koffer slikt tot 1.620 liter aan bagage. Ook het infotainmentsysteem en het veiligheidsarsenaal winnen aan daadkracht, al goochelen ze nog niet met de foefjes waarmee grote constructeurs hun voordeel proberen doen. De CX-5 is niettemin volwassen geworden, zonder zijn speelsheid te verliezen.
Speelsheid?
De CX-5 was altijd al een aangenaam sturende SUV. De tweede generatie verandert aangenaam in plezant, want voor een hoogpoter gedraagt deze Mazda zich bijzonder gewillig bij het afhaspelen van het uitdagend kronkelende achterland. Koetswerkbewegingen worden uitstekend onder controle gehouden en de elektrisch bekrachtigde stuurinrichting toont zich naast communicatief ook precies, waardoor je eerder de indruk krijgt met een hatchback dan met een crossover rond te rijden.
Daar is de zogeheten GVC-technologie niet vreemd aan. Die G-Vectoring Control regelt het motorkoppel in functie van de stuurhoek, zodat de bestuurder geen stuurcorrecties moet maken en de bochten vloeiender genomen kunnen worden. Het werkt uitstekend in combinatie met de voorwielaangedreven CX-5, maar komt pas echt tot zijn recht bij de 4x4-varianten. De onderstelset-up is aan de strakke kant, maar de uitstekende demping reageert soepel op infrastructurele oprispingen zoals kasseien, peknerven en andere verkeersdrempels.
Benzine of toch diesel?
We konden ook met de Skyactiv-G rijden, aangedreven door een atmosferische 2 liter-krachtbron van 165 pk (160 pk indien 4x4). Die zet minder gewicht op de neus en stuurt dus wat lichtvoetiger, maar de benzinemotor heeft wat last met het gewicht van deze SUV, klinkt niet zo aangenaam bij vollast en mist punch in het middengebied. De Skyactiv-D past de nieuwe Mazda CX-5 vooralsnog het best. Je hebt ook een 175 pk sterke High Power-versie van de 2,2 liter-diesel, enkel verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Wij reden met de slechts 150 pk sterke Low Power-variant.
De zelfontbrander klinkt niet slecht, gooit 380 Nm aan koppel in de strijd en krijgt een strak schakelende zesversnellingbak als strijdmakker, waardoor het sprankelende chassis verder gecomplimenteerd wordt. Kies je voor voorwielaandrijving, dan sprint de Mazda CX-5 in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van 204 km/u. Het gemiddelde normverbruik bedraagt 5 liter, dat maakt een CO2-uitstoot van 132 gram. De overigens uitstekende zestrapsautomaat duwt die emissiewaarde naar 147 gram, of naar 152 gram als je ook voor de 4x4-aandrijving opteert.
Het AutoWereld-verdict?
De nieuwe CX-5 is de SUV voor SUV-twijfelaars.
In dit artikel : Mazda, Mazda CX-5

-
Vind de autoverzekering die bij jou past!
-
AutoWereld helpt je samen met verzekeringsmakelaar Hopala graag verder met je autoverzekering. Via het vergelijkingsplatform vind je makkelijk en transparant een autoverzekering op maat.
- Ontdek het hier!