Vergelijkende tests
Vergelijkende test AUDI A6 50 TFSI e QUATTRO // BMW 530e...

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Een CO2-kampioen, want een diesel combineren met stekkerkracht, dat zou een superefficiënte tandem moeten vormen. We lichten hem even door:
Welja, wij zijn nooit helemaal overtuigd geweest van die combinatie. Omdat een zelfontbrander en een elektromotor allebei hun trekkracht genereren bij lage toeren, en ze elkaar dus weinig te bieden hebben, vergeleken met een benzinehybride. Maar ook omdat de hele elektrische zwikzwak een boel kosten en gewicht meebrengen naar een motorconcept dat van nature al heel zuinig is.
Mercedes stelde echter vast dat er in Duitsland (en de rest van Europa) veel veelrijders plots om fiscale redenen een stekkerauto wilden, maar tijdens het kilometervreten veel te veel benzine opstookten. Dan toch maar een compromis gesloten, onder het motto ‘u vraagt, wij draaien’: een stekkerhybride met dieselmotor. Te krijgen als C- en als E-Klasse (die laatste al vanaf najaar 2018).
In de koffer, wat dus betekent dat je een stukje ruimte opoffert. De achterbank is wel neerklapbaar, dus grote voorwerpen vervoeren kan nog, maar er zit een ferme bult in het midden.
Als een trein natuurlijk, de 2 liter-diesel genereert zelf al 400 newtonmeter, de tussen motor en versnellingsbak gemonteerde elektrische hulp gooit daar nog eens 440 eenheden bovenop. Op elkaar afgestemd resulteert dat in 700 Nm, waarmee deze groene jongen in minder dan 6 seconden op 100 km/u zit.
Dit is geen sufferd, en het geheel werkt naadloos. Behalve bij het tot stilstand komen, dan bokt de versnellingsbak even.
Het indrukwekkendst is echter hoe de elektronica je hand vasthoudt om het maximum uit de accu te sleuren. Detecteert de frontale camera dat er voor je neus geremd wordt, dan gaat ook de C van het gas af. Floept in de verte een rood licht aan, dan duwt je gaspedaal je rechtervoet naar boven. En heb je je navigatie ingesteld, dan levert dat de aandrijflijn nog eens extra info om mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door op hellingen de batterij te ledigen, omdat je ze bij het afdalen weer kan opladen. Anticiperend rijden 2.0.
Tja. Mercedes kondigt 57 kilometer aan, maar dat is nog gemeten volgens de niet meer geldende NEDC-meetmethode. Wat de WLTP-cyclus daarover zegt, is niet bekend.
Sowieso hangt die autonomie erg af van de rijstijl, laat ons het er voorlopig op houden dat je maximum op zo’n 30 kilometer kan rekenen.
Jawel, en da’s maar een deeltje van het hybride gamma dat Mercedes uitrolt. Dezelfde aandrijflijn zal ook te krijgen zijn in de E-Klasse, najaar 2018.
De E komt ook als benzine (E 300 e), net als de S-Klasse (S 560 e). Ook diverse SUV’s krijgen varianten met stekker.
Er is niets veranderd aan het feit dat een diesel een minder goede aanvulling is bij een elektromotor dan een benzine, 700 opgetelde newtonmeters of niet.
Echter, het is inderdaad de realiteit dat behoorlijk wat bedrijfswagenchauffeurs opgescheept worden met een CO2-vriendelijke plug-in hybride, maar in werkelijkheid teveel lange afstanden afleggen om die tandem optimaal te laten functioneren. Daarop is deze C 300 de een pragmatisch antwoord: in alle omstandigheden zuinig, behoorlijk potig, fiscaal interessant en aangenaam in zijn werking.
Meer dan ooit komt het er vooral op aan te kiezen voor de meest geschikte aandrijflijn naargelang je gebruik. Benzine of diesel, met of zonder hybride: de C-Klasse heeft binnenkort de vier opties.