Gedetailleerde tests
NISSAN JUKE 1.0 DIG-T : Door de slijper

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
De tweede Nissan Juke, een model dat er een ongewoon lange carrière van 10 jaar op heeft zitten. Inmiddels zijn er tientallen kapers aangemeerd op de kust, hoog tijd voor een totaalrenovatie. Kort gezegd:
De concurrentie:
Testomstandigheden:
Specificaties testvoertuig:
Leuke weetjes:
Zou je kunnen zeggen, net zoals je de Captur een Franse Juke kan noemen. Nissan en Renault hebben immers samen een nieuw compact platform in elkaar gevezen en na de Clio en de Captur dus, neemt ook de Juke dat in gebruik.
Het is iets lichter en stijver, en in dit geval is de wielbasis fors uitgebreid, met meer dan 10 centimeter. Daarmee is de Juke dan ook wat langer geworden, wat extra beenruimte genereert op de achterbank. En dat mocht ook wel.
Opvallend voor zulk een volumemodel: er is slechts één motor, de begin dit jaar gelanceerde 1.0-driecilinder met turbo en directe injectie, 117 pk sterk en te krijgen met manuele zesbak of gerobotiseerde zeventraps. Geen diesel dus, en ook geen krachtigere variant.
Een hybride komt wellicht wel, al willen die van Nissan daarover geen half woord kwijt.
Toen de Juke destijds uitkwam was het een behoorlijk radicale verschijning, tot op het punt dat we ons afvroegen of het niet té was. Wat niet het geval bleek, het ding verkocht jarenlang probleemloos. Inmiddels is ons referentiekader veranderd en kijken we amper nog op van extreme verschijningen genre C-HR.
Ook niet van de nieuwe Juke dus, nog immer herkenbaar aan zijn dubbele koplampen en fors geprononceerde wielkasten. De detaillering is wel een stuk fijnzinniger geworden, let bijvoorbeeld op de achterlichten, in twee delen die netjes op elkaar aansluiten.
Iets ruimer dus, en netter aangekleed, al is het nog steeds geen hoogvlieger op dat vlak. Mooi zijn wel de ventilatiemondjes en de dashboardbekleding in imitatieleder, terwijl je standaard sportstoelen krijgt.
Nieuw is het multimediasysteem, dat onder andere een eigen wifi-netwerk kan opzetten en daarnaast communiceert met een app op je telefoon. Oh ja, ook leuk zijn de Bose-luidsprekers in de voorste hoofdsteunen, een optie die samen met dat Connect-systeem 900 euro kost.
Een stuk stabieler en volwassener dan de vorige, die wat hoog was voor zijn kleine voetafdruk. De riante 19 duimsvelgen (jawel!) met breed loopvlak genereren veel grip en lijken het veercomfort bovendien niet te hard te bederven, al is een kleiner formaat altijd een beter compromis natuurlijk.
De motor mist wel wat trekkracht, waardoor je vaak moet terugschakelen om vaart te maken. De gasrespons is weliswaar snel, en zelf wat overdreven brutaal als je de auto in de Sport-stand zet, maar eens voorbij die eerste snok is de 1.0 uitverteld. De versie met gerobotiseerde zevenbak met dubbele koppeling voelt iets rapper aan, maar is in de realiteit iets trager: 11,1 in de plaats van 10,4 seconden op de 0-100 km/u.
De Juke start aan 20.990 euro, voor die prijs krijg je er onder andere een snelheidsregelaar en een DAB-stereo bij. Voor de DCT-bak betaal je 2.000 euro extra, die is wel pas verkrijgbaar vanaf het Acenta-uitrustingsniveau.
Sowieso is de Juke beter geworden, zwakke punten als de interieuraankleding en de zitruimte zijn bij deze aangepakt, net als het wat wankele weggedrag. De kuis in het gamma maakt echter wel dat er slechts één motor beschikbaar is - voorlopig, wellicht - en dat maakt de keuze karig.
Zijn Franse neef, de Renault Captur, lijkt in dat opzicht wel een completere auto. Uitsluitsel volgende week, dan gaan we daarmee rijden.
In dit artikel : Nissan, Nissan Juke