Korte tests
Renault Mégane 1.5 Blue dCi 115 EDC (2021)

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Een Mégane R.S. die door de Decathlon gereden is en nog een boel extra sportief gerief aan boord heeft gepakt. Voor de traditionele R-versie van de rapste Mégane hebben die van Renault zich niet bepaald ingehouden, zoals een RS-versie van de Porsche 911 GT3 is dit een extremist, gebouwd voor circuitridders.
Dit is dan ook één van de extreemste auto's die la Régie ooit bouwde - en ze hebben één en ander op hun kerfstok wat dat betreft. Niét met meer pk's dan de gewone Trophy, dat zou te gemakkelijk geweest zijn, wel met verbeteringen op alle vlakken die er toe doen.
De concurrentie:
Testomstandigheden:
Specificaties testvoertuig:
Leuke weetjes:
De Fransen hebben besloten geen doping toe te dienen, wel om de Trophy-R naar de kinesist te sturen. De motor is, op de afstelling van het gaspedaal na, dezelfde, maar alles errond is anders, terwijl her en der in- en uitlaten zitten om de zaak beter te koelen.
Eerst en vooral is-ie meer dan 100 kilo lichter. Wat niet nodig was, moest eruit, zoals de achterbank, de vierwielsturing, zelfs het inklapmechanisme van de spiegels. De motorkap en diffusor zijn uit carbon, de uitlaat van Akrapovic uit titanium en desgewenst zelfs de velgen. Je kan de loodbatterij ook vervangen door een exemplaar met lithium, ook dat scheelt weer enige kilo's. Ongezien op een hot hatch, maar die R in de naam staat dan ook voor 'Radicale'.
De torsieas achteraan is nieuw, er zitten hoogwaardige Öhlins-veren op, de voorwielen kregen een stevige snok negatief camber, het esp is opnieuw gecalibreerd...enfin: het grondigere werk.
Er zijn eigenlijk 2 esp-calibraties: één voor de gewone remmen, één voor die uit carbon. Van die laatste zijn er amper 30 exemplaren voorzien, en daarover valt niet te onderhandelen.
Zonder opzichtig spoilerwerk is er dubbel zoveel neerwaartse druk, met dank aan een vlakke bodem en een knoeperd van een diffusor.
Als circuittuig is er weinig te vinden dat toegewijder is dan deze Fransoos, hij geeft hetzelfde gevoel als een Porsche 911 GT3 RS. Da's natuurlijk gans wat anders, maar we hebben het over die onstopbare drang voorwaarts die ze delen.
Hoe alles in het teken staat van een rappe rondetijd. Van de hoogwaardige schokdempers die de wielen zelfs onder de zwaarste belasting tegen het asfalt houden, over de met een sper getooide aandrijflijn die in rappe bochten de auto naar de koord duwt, tot de remmen die blijven en blijven volharden in de bijtkracht.
Wat dat laatste betreft: we hebben het dan over de carbonkeramische schijven. De stalen exemplaren verliezen na een paar rondjes onvermijdelijk hun beet, zéker op een warme dag te Zolder.
Nee, dit is natuurlijk een voorwielaandrijver met een gans andere balans, dus hier stopt de vergelijking.
Voor de testrit waarschuwden de jongens van Renault Sport ons dat de achterkant nogal speels is. De auto is inderdaad zo gebouwd dat je de kont wat uit balans moet brengen bij het aanremmen, de neus in de juiste richting zetten, en dan wegspuiten.
Maar het is zó progressief en vertrouwenwekkend afgeregeld dat je het meteen in je vingers hebt en met de Mégane kan beginnen smijten. Zeker met de elektronica in Race-stand, met het esp op non-actief en het gaspedaal op zijn lineairst. Er is veel ruimte om met je rechtervoet en de precieze stuurinrichting je traject te nuanceren.
Zoveel controle aan zulk een hoog tempo hebben we nog nooit gevoeld in een hot hatch. Dit is een auto die niet kreunt als je hem afbeult.
Aan de motor maken we niet veel woorden vuil, we kenden die al en het is niet het kloppende hart van deze auto, want dat is alles eromheen. Met 400 newtonmeter in de mouw heeft die in elk geval voldoende macht om dat chassis te exploiteren. Meer hoefde het ook niet te worden.
De Trophy-R is er letterlijk en figuurlijk eentje voor de rappe mannen. En een select publiek. In Nederland is hij bijvoorbeeld niet te krijgen, eigenlijk wordt hij maar in een handvol landen verdeeld, waaronder het onze. De Belgische invoerder kon de hand leggen op 30 stuks, allemaal zonder carbonkeramische remmen.
Een exacte prijs is nog niet bekend, maar zal rond de 55.000 euro schommelen. De 500 exemplaren worden dit najaar gebouwd in Spanje.
Voor spul als dit tikt ons autohart. Zeldzaam zijn de vierwielers die zo radicaal op één doel gefocust staan, liefdesbaby's van gepassioneerde ingenieurs, en dit is er zo eentje. Een hot hatch met een circuitbrevet zoals alleen Renault Sport hem kon bouwen (al verwelkomen wij met open armen elke tegenzet van pakweg Ford, Honda of VW).
Een heel bijzonder ding, dit.
(Zie ook: 10 weetjes over de Renault Mégane R.S. Trophy-R)
In dit artikel : Renault, Renault Mégane