Gedetailleerde tests
ROLLS-ROYCE PHANTOM EWB : Nieuwe dimensie

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
"Over my dead body", antwoorde Torsten Müller-Ötvös ons toen we zo'n 5 jaar geleden naar de komst van een SUV vroegen. De ceo van Rolls-Royce heeft zijn woorden moeten inslikken, want hier is de Cullinan. De druk van het cliënteel was zo groot geworden, dat Goodwood niet anders kon dan plooien. Niet in het minst omdat de concurrentie minder bezwaar maakte. Denk maar aan de Bentley Bentayga, Lamborghini Urus, Maserati Levante of Porsche Cayenne. En aan de Aston Martin Varekai of de Ferrari Purosangue, die binnenkort hun intrede maken.
Rolls-Royce kwam niet zomaar met de naam Cullinan aanzetten. Het is immers een verwijzing naar de grootste diamant ter wereld, een steen van zo maar eventjes 3.106 karaat. Wat moeten we nog zoal weten?
Natuurlijk wordt er een heleboel onderhuidse technologie gedeeld met de Phantom II. Zoals het geheel nieuwe, volledig uit aluminium opgetrokken spaceframe die Rolls-Royce "Architecture of Luxury" noemt. De flexibele structuur werd volledig aangepast aan de noden van een SUV, waaronder het plaatsen van extra verstevigingen voor de tweedelige achterklep van de Cullinan. Achter die gesplitste kofferklep schuilt een minimum laadvolume van 560 liter, met weggeplooide achterbank heb je tot 1.930 liter tot beschikking.
Onder de motorkap van de Cullinan schuilt dezelfde V12-biturbo van 6,75 liter die we al kennen van de Phantom. In de SUV is deze aan een achttrapsautomaat gehangen krachtbron 571 pk en 850 Nm sterk, dat maximale koppel komt reeds vrij vanaf 1.600 toeren per minuut. In principe blijft deze Rolls-Royce een achterwielaandrijver, de voorwielen krijgen pas motorkoppel toebedeeld wanneer de elektronica gripverlies detecteert. Dan varieert de krachtverdeling tussen voor- en achteras van 0/100 tot maximaal 50/50%.
De ophanging van de Cullinan bestaat uit dubbele driehoeken vooraan en een 5-voudig geleide achteras, geruggesteund door een gestuurde demping en door luchtvering op alle wielen. Deze laatste is voorzien van het grootste luchtreservoir ooit op een auto gemonteerd en kan daarom voorzien in uitzonderlijke veerwegen. Zo bedraagt de doorwaaddiepte tot 540 millimeter. Om de levendigheid en manoeuvreerbaarheid van deze bijna 2,7 ton wegende kolos te vergroten, is vierwielsturing ook van de partij. Deze SUV rijdt standaard op 21-duimsvelgen, ook 22)inchers behoren tot de mogelijkheden.
De Cullinan haalt een (elektronisch geregelde) topsnelheid van 250 km/h en trekt op tot 100 km/h in 5,2 seconden. Zijn WLTP-normverbruik varieert naargelang van uitrusting en wielen tussen 22,4 en 21,9 l/100 km in de stad, 11,0 en 10,9 l/100 km op de weg en ligt bij 15,0 l/100 km gemiddeld of een CO2-uitstoot van 341 g/km.
Of het nu op het asfalt of naast de verharde weg is, deze Cullinan rijdt zoals een echte Rolls-Royce. De V12-biturbo draait fluisterstil en de zogenaamde “Magic Carpet Ride” is geen holle slogan, want het algemene comfort is adembenemend. Eens van de gebaande weg overmeestert de Cullinan moeiteloos alle hindernissen die zijn collega-SUV’s eveneens onder de knie krijgen en hangt zijn voortgang meer af van het type banden dan van de terreincapaciteiten op zich.
Het meest aangename in dit opzicht is natuurlijk dat ook deze Cullinan een echte Rolls-Royce is: hier geen gefriemel met 27 knoppen en toetsen om toch maar de juiste stand te vinden, er is één knop die je in off-road behoort te zetten en dan kan je alles aan de auto zelf overlaten (tenzij je zelf toch een en ander wil verduidelijken, maar het hoeft niet). “Let jij maar op de weg en geniet van het uitzicht” lijkt de Cullinan zijn chauffeur te zeggen. “Ik zorg wel voor de rest”.
Voor een Cullinan betaal je in zowat heel Europa 275.000 euro (exclusief btw). In ons land betekent dit dat de basisprijs dan neerkomt op 332.750 euro, voorwaar geen peulenschil, maar we weten ook dat het kapitaalkrachtige Rolls-Royce-publiek daar niet noodzakelijk een boodschap aan heeft. De meeste SUV's zullen waarschijnlijk aan een nog veel hoger prijskaartje uit de fabriek in Goodwood rollen.
De Cullinan is een Rolls-Royce tot in het diepste van zijn genen. Deze SUV schrijft comfort met een heel grote C en pronkt met een aandrijfgeheel en een onderstel dat voldoende adem combineert met het vermogen om op het even welk terrein zijn mannetje te staan.
In verhouding tot zijn buitenafmetingen vinden we de binnenruimte niet echt uitzonderlijk en de zogenaamde coach doors achteraan lijken ons hier niet echt voordelen te bieden. Ten slotte is er natuurlijk het fabelachtige prijskaartje, maar laat dat nu net de factor zijn waar potentiële Cullinan-klanten zich het minst druk over maken.