Wat is dit?
De Black Badge is een Rolls-Royce Cullinan, maar dan een tikkeltje sportiever. Met deze variant probeert Goodwood een jonger cliëntèle te charmeren, een groep die momenteel geneigd is om eerder een Aston Martin DBX, een Bentley Bentayga Speed of een Lamborghini Urus te kopen. De Black Badge combineert een krachtigere V12-krachtbron en een wat strakkere ophanging met minder statige looks, zowel vanbinnen als vanbuiten.
De Cullinan Black Badge behoudt de bekende 6,7 liter-V12, maar middels een aangepast motormanagement en een minder gedempte uitlaatlijn trekt Rolls-Royce het vermogen op 571 naar 600 pk. Het maximumkoppel klimt intussen van 850 naar 900 Nm, een waarde die bereikt wordt bij nauwelijks 1.700 toeren per minuut. Geholpen door de ingekorte versnellingsbakverhoudingen en de vierwielaandrijving sprint de nog steeds 5,3 meter lange en 2,7 ton zware SUV in 5,1 seconden van 0 naar 100 km/u.
Rolls-Royce neemt ook het onderstel onder handen. Zo krijgt de luchtvering een hardere setting die de koetswerkbewegingen beter onder controle houdt. Rond de 22-duimsvelgen ligt sportiever rubber, terwijl de desgewenst met rode klauwen getooide remmen heftiger bijten. Ook de stuurinrichting krijgt een aangepaste kalibratie die ervoor moet zorgen dat de Cullinan Black Badge net iets gretiger richting apex duikt.

Wat verandert er?
Sportiviteit blijft een relatief begrip aan het stuur van een Rolls-Royce Cullinan; ook als Black Badge toont deze SUV zich vooral verfijnd en bijzonder comfortabel. Maar speel met de verschillende settings en de Britse gentleman ontknoopt zijn das. In de zogeheten Low-rijmodus - zoals Rolls de sportstand noemt - toont het onderstel wat meer controle en meer goesting om het tempo te verhogen.
Het extra vermogen van de V12 voel je nauwelijks, maar de ingekorte versnellingsbakverhoudingen, het gevoeliger afgestelde gaspedaal en de kortere slag van het rempedaal hinten wel naar een wat enthousiastere rijstijl. De aangepaste luchtvering en de scherpere besturing doen de rest. Groot is het verschil tussen de Black Badge en de klassieke Cullinan niet, maar wel groot genoeg om van een andere Rolls-Royce te spreken.
De Black Badge krijgt ook een andere aankleding; wat minder stijf dan de klassieke Rolls-Royce Cullinan. De chromen koetswerkdetails kleuren zwart, van het gigantische grille over de velgen tot de uitlaatpijpen. Zelfs de Spirit of Ecstasy bovenop de neus trekt een donkere plunje aan. Binnenin vallen vooral de inlays uit koolstofvezel op - Technical Carbon in Rolls-jargon. Onze testwagen combineerde zwarte accenten met leder in Forge Yellow, maar zowat alle materialen en kleuren zijn mogelijk. Bij Rolls-Royce is de klant koning, toch als hij over de nodige centen beschikt. De Black Badge is 54.000 duurder dan de reeds 340.000 euro kostende Cullinan.

Conclusie?
Maakt de Black Badge-behandeling de Rolls-Royce Cullinan beter? Niet echt. Maar de aanpassingen zorgen er wel voor dat de luxe-SUV wat dynamischer oogt, wat dynamischer klinkt en wat dynamischer aanvoelt. En dat zullen een heleboel jongere klanten inderdaad kunnen smaken. Mission accomplished.