Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Overzicht :
Wat is er nieuw?
Vanalles, de derde Fabia-generatie pakt uit met een fris motorengamma en een rits moderne elektronica, daar waar de vorige nog een veel eenvoudiger karretje was.
Hij werd een kleine centimeter korter, 3 centimeter lager en tegelijk maar liefst 9 eenheden breder. En dat doet deugd aan de proporties, want stond de vorige visueel nog wat wankel op zijn wielen, dan heeft deze een atletischer en zelfverzekerder postuur. Qua stijl volgt deze de lijnen van de oude, al zit hij duidelijk strakker in zijn vel. De neus met led-dagrijlichten houdt netjes pas met die van de nieuwe Octavia, terwijl verder vooral ook het knikje in de raamlijn van de achterdeur opvalt.
Je kan hem voor het eerst krijgen met panoramisch dak, terwijl nu ook keyless go, parkeersensoren rondom, een actief remsysteem en vermoeidsheidsdetectie te krijgen zijn.
Wat zit er onder de motorkap?
In dit geval de atmosferische 1.0-driecilinder met 60 of 75 pk uit de Citigo (en de VW Up en Seat Mii). Wij reden met die laatste, en dat viel aardig mee. Omdat de Fabia met die motor slechts 1.055 kilo weegt en dus relatief vlotjes uit zijn krammen schiet.
Grote motoren moet je sowieso niet meer verwachten in dit model. Verder is er enkel nog een 1.2-turbo met 90 of 110 pk en een 1.4 TDI-driecilinder met 75 of 105 pk. Van de diesel komt volgend jaar ook een Greenline-editie met een CO2-emissie van 82 g/km.
Alle motoren voldoen aan Euro 6, hebben start-stop en remenergierecuperatie.
Hoe prettig is het toeven binnenin?
Het is vooral de ruimte (de koffer heeft een volume van liefst 330 liter) en de verzorgde indeling van het interieur die ons bijblijven, net als het feit dat er aardig wat opbergvakken over de cockpit verspreid zijn. In de VW/Skoda-traditie is de sfeer eerder koel, met als enige franje het gekleurde paneel op de boordplank. De materiaalkeuze is eerder goedkoop: overal harde kunststof, anders dan bij de Polo bijvoorbeeld.
De Fabia doet dus andermaal wat hij moet doen: de rol van noeste dienaar vervullen, eerder dan die van kleurrijke praatjesmaker. De Tsjechen maken wel veel woorden vuil aan de Mirrorlink-navigatie, die via je smartphone werkt. Op ons testexemplaar werkte het redelijk foutloos (op een keer na), maar het valt natuurlijk altijd af te wachten hoe het met andere toestellen samenwerkt.
Hoe rijdt de nieuwe Fabia?
Keurig, zoals het een Skoda betaamt. Het 3 centimeter bredere spoor, de geupdate ophanging, de nieuwe elektrische stuurbekrachtiging en het elektronische sperdifferentieel smeden een aangenaam geheel dat snediger door bochten snijdt en tegelijk stabieler op de weg ligt. Zoals de Polo, maar dan met een iets levendigere achterkant. Niets om voor in je broek te doen, gewoon leuk voor gezwind bochtenwerk.
Wat moet dat kosten?
Dat weten we helaas nog niet, maar gezien de vorige een basisprijs had van een goede 12.000 euro, verwachten we ons aan de standaardversie aan een gelijkaardige factuur.
Het AutoWereld-oordeel?
Neutraal, zoals de hele auto. De Fabia is altijd al het soort vierwieler geweest dat stoort noch verleidt, maar simpelweg alles doet wat je van dit soort auto verwacht. De belangrijkste plussen zijn de grote koffer, het verbeterde weggedrag, de elektronische rijassistenten (optioneel) en de ruime cockpit. Voor een definitief rapport is het wachten op de prijzen, maar we verwachten ons niet aan een tweede zit.
De technische gegevens?
Motor: 999 cc, (L3, benzine), 55 kW/75 pk bij 6200 opm, 95 Nm bij 3000-4300 opm Transmissie voorwielaandrijving, manuele vijfbak Afmetingen (l/b/h): 3992/1732/1467 mm Prestaties: 172 km/u, 0-100 km/u in 14,7 sec. Normverbruik: 4,8 l/100 km (108 g/km CO2) Prijs: nog niet bekend
In dit artikel : Skoda, Skoda Fabia