Wat is dit?
Ook bij generatie acht staat de Volkswagen Golf R helemaal bovenaan de hiërarchie. En dat zie je meteen aan zijn bodykit, die een heleboel elementen aan het koetswerk toevoegen die de koeling van de onderhuidse mechaniek bevordert en die de aerodynamische stabilteit verbetert. Ondanks de flinke dakspoiler op de achterklep en de met vier vuistdikke eindempers gezegende achterpartij, oogt de R een stuk volwassener dan de wat speelsere VW Golf GTI.
Tussen de voorwielen ligt de overbekende 2.0 TSI, in de Volkswagen Golf R is de turbobenzine goed voor een vermogen van 320 pk en een maximaal koppel van 420 Nm - dat is 20 pk en 20 Nm meer dan de Clubsport. Die power wordt op het asfalt gezet via een gerobitiseerde DSG-zevenbak met dubbele koppeling die de motor linkt aan de 4Motion-vierwielaandrijving. Het resultaat: 0 naar 100 km/u in 4,7 seconden. De topsnelheid bedraagt 250 km/u, al kan je die optioneel optrekken tot 270 km/u. Ook voor de gestuurde DDC-ophanging en de Akrapovic-uitlaatlijn moet je opleggen.
Het interieur van de Volkswagen Golf R combineert goed steunende sportstoelen met R-logo's en blauwe stiksels. Het digitale instrumentarium krijgt een specifieke lay-out met F1-achtige toerenteller, zodat je goed ziet wanneer je moet opschakelen. In manuele modus schakelt de DSG-transmissie niet zelf op, zelfs niet als de toerenteller tegen de begrenzer aanloopt. De schakelpeddels draaien met het stuur mee en voelen goed aan, maar zouden iets groter mogen zijn. Manueel schakelen met de pook kan niet langer.

Wat verandert er?
De Volkswagen Golf krijgt een heleboel sportieve versies, gaande van de plug-inhybride GTE en de dieselende GTD tot de snelle GTI en de nog snellere GTI Clubsport. Maar de koning van het gamma is en bijft de VW Golf R. Op papier dan toch, want de afgelopen generaties had de vierwielaangedreven topversie het moeilijk om zijn statuut te rechtvaardigen en zijn dynamische meerwaarde op de speelsere GTI waar te maken. Generatie 8 zet die scheve situatie helemaal recht.
Met dank aan de nieuwe 4Motion-vierwielaandrijving. De aandrijfkrachten worden niet alleen verdeeld voor de voorste en de achterste wielen, maar ook tussen de achterwielen onderling. Die vectoriële koppelverdeling reduceert onderstuur (daarbij geholpen door de xds-sperfunctie op de voorwielen), verhoogt de dynamische efficiëntie en voegt een serieuze dosis rijplezier toe. Zeker als je voor het optionele, zo'n 1.800 euro kostende R Performance-pakket gaat.
Dat R Performance-pakket voegt de rijmodi Drift en Nürburgring toe. De eerste stand zendt zoveel mogelijk koppel naar het buitenste achterwiel, zodat gecontroleerde glijpartijen kinderspel worden. De tweede combineert de Race-kalibratie van het aandrijfgeheel (motorrespons, transmissie, stuurinrichting...) met een zachtere onderstelset-up, wat tot kanontijden moet leiden op de Nordschleife. De Volkswagen Golf R zou de Ring kunnen ronden in 7.51, bijna 20 seconden sneller dan zijn voorganger.

Conclusie?
De Volkswagen Golf R was altijd het krachtigere, maar wat saaiere broertje van de GTI. Dat is niet langer het geval, want de slimme 4Motion-vierwielaandrijving geeft deze hot hatch verschillende gezichten. Meegaand in de stad en comfortabel op de snelweg, efficiënt op het circuit en speels op een verlaten bergpas. Voor ieders wat wils. Juist jammer dat je die mogelijkheden enkel bevrijdt via de optielijst.