Opel Combo Tour 1.4 CNG TURBO 88KW L1H1 Enjoy

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Volkswagen is zijn Dieselgate nog aan het verteren, het doet dat onder meer met een heel ambitieus plan voor elektrische auto’s. Als tussenstap is er ook het CNG- of aardgasverhaal. Al jaren populair in Italië (waar er al zo’n 900.000 CNG-auto’s werden verkocht) en ook al een beetje ingeburgerd in Duitsland (ca. 100.000 wagens), groeit de belangstelling nu ook wel in België. Tenminste toch in Vlaanderen, waar er dankzij Colruyt-dochter DATS 24 en stilaan ook Total en Q8 al een 80-tal tankstations zijn en waar de overheid het gas ook financieel aanmoedigt.
Verschillende merken hebben al modellen op CNG in hun Belgische catalogus: Fiat, Opel, Audi, Seat, Skoda, Volkswagen… Bij dat laatste merk gaat het onder meer om de Up, de Golf, de Touran en dus ook de handige Caddy en Caddy Maxi, die kan je krijgen met een 1,4 liter op aardgas van 110 pk en 200 Nm. Kwestie van verwarring te vermijden: CNG en aardgas zijn hetzelfde, maar wel iets helemaal anders dan LPG (zie ook verder).
Om je te prikkelen om verder te lezen...
Een stukje “jongens en wetenschap” is hier onvermijdelijk. Aardgas heeft een hoger energetisch rendement dan diesel en benzine: 1 kilo komt overeen met 1,3 liter diesel en 1,5 liter benzine. De energiedichtheid van een kilo aardgas bedraagt 11,69 kWh, voor eenzelfde hoeveelheid diesel en benzine is dat respectievelijk 9,86 kWh en 8,7 kWh.
Een variant is biomethaan of bio-aardgas, de industriële productie ervan kan gebeuren in het land waar het wordt gebruikt. Wat dan ook de afhankelijkheid van invoer uit andere landen (zoals voor petroleum) doet verdwijnen. Bij natuurlijk aardgas wordt al 24% minder CO2 uitgestoten dan door benzinemotoren, bij dat biomethaan zakt die uitstoot nog verder. Met zuiver biomethaan zelfs tot 97%! Quasi vergelijkbaar met een elektrische auto dus, waarbij je je bij die laatste altijd nog moet afvragen hoe de elektriciteit wordt opgewekt.
In 2009 werd de wereldwijde aardgasreserve geschat op 525.000 miljard kubieke meter, zowat de helft ervan bevindt zich in Rusland, Qatar en Iran. België wordt onder meer bediend door Nederland, Noorwegen en Algerije.
Het jaarlijkse verbruik bedraagt wel al zo’n 3.000 miljard kubieke meter, dus het gaat hier zeker niet om een onuitputtelijke bron. Voor de productie van biomethaan, dat in Duitsland nu al in heel wat tankstations aan aardgas wordt toegevoegd, zijn er diverse methoden. Het kan met mest, bio-afval, stro…
Een volgende stap is het e-gas, waarbij via elektrolyse stroom (bijvoorbeeld opgewekt door windmolens of zonnecelinstallaties) in waterstof en in een tweede fase ook methaan wordt omgevormd. Wat dan wel een onbeperkte bron is. Nog een troef: die waterstof wordt “gemengd” met CO2, dat op die manier niet meer als broeikasgas in de atmosfeer terechtkomt.
Dat er in België nog altijd maar een beperkt aantal plaatsen zijn waar je CNG kan tanken, dan is toch wel de grootste handicap. Waarvan slechts een handvol in Wallonië, trouwens. En bij ons weten zo goed als geen in (bijvoorbeeld) Frankrijk. Het beperkt de inzetbaarheid van zo’n auto dus voorlopig wel nog enigszins. Dat de motor ook benzine drinkt, is maar een halve oplossing. Want die tank is met 13 liter (in de Caddy) wel heel klein.
De fiscale voordelen, die er in Wallonië overigens weer niet of nauwelijks zijn, zullen natuurlijk ook niet eeuwig blijven duren. Als er “straks” plots wel veel CNG-auto’s worden verkocht, zal de overheid haar strategie ter zake logischerwijze moeten bijsturen. Vanaf 1 juni 2017 wordt de vrijstelling van de jaarlijkse verkeersbelasting trouwens al beperkt tot auto’s met maximaal 11 fiscale pk, de vermindering van de inschrijvingstaks blijft wel voor alle wagens geldig.
We gaven het al even aan, CNG is niet hetzelfde als LPG. Dat laatste komt niet in de natuur voor, het is een nevenproduct dat ontstaat bij de raffinage van aardolie. Op wat installaties in grote Amerikaanse pick-ups na, is er in België niet zoveel belangstelling meer voor. Probleem is dat veel mensen het onderscheid niet maken.
Bij CNG zitten de tanks onder de auto, nemen dus geen laadruimte in en zijn bestand tegen de zwaarste schokken. Minstens even veilig als een klassieke benzinewagen, beweren de constructeurs. Al krijgen ze die boodschap nog altijd niet makkelijk verkocht aan potentiële klanten. Zo merken ze ook elk jaar weer op het Brusselse autosalon bij de merken van de Volkswagen-groep, waar ze tijdens die hoogmis van de Belgische autohandel extra inspanningen doen om CNG te promoten.
Mensen denken bij auto’s op gas nog altijd aan explosiegevaar, wat natuurlijk zowat alles heeft te maken met het toegangsverbod voor heel wat ondergrondse parkings. Terwijl dat er alleen is voor LPG, niet voor het nauwelijks of zelfs geen risico’s inhoudende CNG.
Nee hoor, het rijgevoel is perfect vergelijkbaar met dat van een benzinemotor met hetzelfde vermogen. Als het gas helemaal op is, draait de motor trouwens gewoon verder op benzine. Je mist was koppel bij lage toerentallen, de Caddy op CNG is dan ook minder soepel dan een qua vermogen vergelijkbare TDI. Maar er valt met zo’n aardgasauto dus heel goed te leven.
De Caddy heeft er vier (goed voor 25 kilo), de langere Maxi zelfs vijf (32 kilo). Het levert een theoretisch rijbereik van respectievelijk 610 en 710 kilometer op. Daar komt dan nog de afstand bij die je met de 13 liter grote benzinetank kan afleggen, die brandstof heb je sowieso ook nodig als je de motor wil starten bij min 10 graden of kouder.
Nu wordt het even ingewikkeld. Het verbruik wordt niet in liters, maar in kilo’s uitgedrukt. In dit geval 4 kilo per 100 kilometer, dat laat zich omgerekend vergelijken met zo’n 4,5 liter. Toch niet zo moeilijk dus.
Over de Caddy? Het is zeker niet de mooiste, laat staan meest sexy auto uit het grote VW-aanbod. Maar het is, gezien zijn vrij compacte buitenafmetingen, wel een van de handigste. Dat is inmiddels bekend, ook dat de auto in 2015 een facelift onderging. En dat je hem nog altijd als korte (of “normale”) Caddy en als langere Caddy Maxi kan krijgen. In beide gevallen ook met gas dus.
Doen? Het is het overwegen zeker waard, als je behoorlijk wat kilometers aflegt en de enkele duizenden euro hogere aankoopprijs dankzij het lagere verbruik kan compenseren. En als je zeker bent dat je nooit te ver moet “omrijden” om CNG te kunnen tanken. Maar zoals gezegd, de motor draait ook op benzine.
De Caddy heeft die natuurlijk wel. Maar hier hebben we het specifiek over de versie op aardgas. Wel ja, ook Opel gelooft in die brandstof en biedt hem onder meer aan in de qua concept perfect met de Caddy vergelijkbare Combo. De Tour-variant (voor personenvervoer) is er ook als 1.4 CNG van 88 kW of 120 pk. Hij is daarmee iets krachtiger dan de VW, terwijl zijn prijs op wat euro’s na dezelfde is. De VW kan echter ook met een DSG-automaat (wel 1.950 euro extra), de Opel is er alleen met een manuele zesbak. Verder hebben al die CNG-auto’s natuurlijk zowat dezelfde voor- en nadelen als de Caddy.
In dit artikel : Volkswagen, Volkswagen Caddy