Wat is dit?
De nieuwe Caddy. Een echt nieuwe Caddy, want in tegenstelling tot zijn voorganger baseert de nieuwe generatie zich niet langer op het platform van de VW Golf V. Wel op de MQB-architectuur van de nieuwe VW Golf 8. En dat zorgt voor een ware metamarfose van de populaire bestelbreak. Onderhuids dan toch, want aan het koetswerk is niets wereldschokkends te zien.
De Life-versie van de nieuwe VW Caddy wordt 10 centimeter langer, waarvan 7 centimeter voor de wielbasis. Het interieur is zo mogelijk nog ruimer, terwijl de bagageruimte van de vijfzitter nu 1.213 liter bedraagt. Opvallend: Volkswagen gaf niet toe aan de slimme achterbank (met stoelen die in de vloer wegklappen, zoals in de nieuwste Citroën Berlingo/Peugeot Rifter). Om meer laadruimte te creëren moeten de stoelen op de ouderwetse manier worden verwijderd. Niet de handigste, maar wel de gunstigste oplossing voor wie zo veel mogelijk ruimte wil kunnen benutten.
De VW Caddy verwelkomt een volledig nieuwe dashboard, dat een strakkere vormgeving en extra opbergruimte combineert met hypermoderne schermen en slimme multimediatoepassingen. Je jongleert met informatie en functies zoals in de Golf 8: aanraakbediening via het scherm of het nieuwe multifunctionele stuurwiel, of zelfs door middel van natuurlijke spraakcommando's. Ook het vermelden waard: de bijzonder aangenaam zittende ErgoComfort-stoelen en het grote panoramdak, dat het jammer genoeg zonder zonneschermen moet doen.

Wat verandert er?
We testten de VW Caddy in zijn 2.0 TDI-versie, 122 pk en 320 Nm sterk. De dieselmotor draait zacht en discreet, herneemt behoorlijk en reageert kwiek dankzij de gerobotiseerde DSG-zevenbak met dubbele koppeling. Onderweg valt er dan ook best wat rijplezier te rapen. Niet in het minst omdat deze Volkswagen vlakker door de bochten gaat, zijn koetswerkbewegingen beter onder controle weet te houden en zich beter laat controleren dankzij de nauwkeurigere stuurinrichting. Ook het comfort neemt toe: de geluidsisolatie is sterk verbeterd en de rijhulpsystemen zorgen voor semi-autonome functies op niveau 2.
Er zit een heel Caddy-gamma aan te komen, met drie uitrustingsniveaus (Drive, Life en Style) en verschillende aandrijvingsversies (4Motion, CNG en Hybrid) en koetswerkvarianten (met een Maxi en zelfs een California). Hij begint zijn carrière met klassieke verbrandingsmotoren, zoals een TDI met 102 of 122 pk, en een 1.5 TSI met 114 pk. Zijn instapprijs blijft net onder de 24.000 euro, maar de door ons geteste Life 2.0 TDI 122 DSG-7 flirt al gauw met de 35.000 euro. Schoonheid en technologie kosten geld…

Conclusie?
De Volkswagen Caddy is weer mee, zodat de bestelbreak de opgelopen achterstand op de concurrentie in een keer bijbeent. Maar die inhaaloperatie heeft wel een prijs. Een stevige prijs.