Eerste tests
ASTON MARTIN V8 VANTAGE S (2011) - Circuittest

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
SP10, dat klinkt als een type gitaarversterker, of een zonnepaneel, of een draaitafel.
De benaming verwijst naar een raceklasse in de VLN, oftewel voluit Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring. Een raceserie ter voorbereiding op de 24 Uren van de Nürburgring. Bij het grote publiek zal dat geen belletjes doen rinkelen, maar Aston Martin is hyperactief op de Duitse omloop, vooral met GT4-wagens. Daarmee weet je meteen waar de roeping van deze auto ligt.
Aan de basis is de SP10 een Vantage S. De aanpassingen moet je vooral in een strakker getrokken pak zoeken. De enige kleur is metaalgrijs, de velgen krijgen een glinsterende gloss en de remklauwen zijn gitzwart. Op de achterbumper prijkt een carbondiffusor. Verder omhult zacht alcantara de stuurvelg, terwijl bijzonder goed zittende kuipstoelen je lijf op zijn plek houden. Ook niet mis te verstaan zijn de aluminium hechtingsstukken achter de voorstoelen. Die dienen om eventueel een rolkooi te installeren.
Ondanks de circuitfähigkeit van de SP10 krijgt hij toch comfortzaken als elektrische stoelen of een navigatiesysteem mee. De aanpassingen beperken zich ook niet tot de coupé, want de SP10 is er ook als roadster, al krijgt enkel die eerste optioneel een sportophanging mee.
Verder introduceert de SP10 een manuele bak op de Vantage S-reeks, die totnogtoe alleen met de gerobotiseerde zevenbak Sportshift in de cataloog stond. Tenslotte kost dit atletenpak tot 12.000 euro minder naast de Vantage S. Kijk, dat ligt ons wel.
En welke kregen jullie onder de bips geschoven?
Wij trokken de hort op met een coupé in Sportshift-configuratie. Van buitenaf zie je amper de verschillen, en het is zoeken met een loep naar een inlegplaatje dat de lettercode onthult. Die vind je alleen op het V8-blok dat met 437 paarden 10 extra stuks cavalerie verwelkomt. De spurt van 0-100 km/u neemt daardoor 4,5 seconden in beslag, een tiende sneller dan de Vantage S.
Het verschil zit vooral in de beleving. De SP10 kruipt onder je vel. Makkelijker te mennen dan de V12-versie reageert hij ook flukser en met meer elasticiteit dan de Vantage S. De Sportshift is een pareltje en hij voelt sneller aan, als je hem door de bochten jast. Dit is zo’n bolide die zichzelf ten volle ontplooit naarmate je de zweep harder doet knallen. De eigen afstelling van het uitlaatgeluid klinkt ook behoorlijk sensationeel.
Een monomane trackbolide is de SP10 dan weer niet. Onderin de toeren blijft hij weg van enige nervositeit, pas in de middentoeren begint hij naar vaart te happen. En dat doet hij met adrenalineverwekkend enthousiasme, als je de sportstand bezigt. Zelden hebben we zoveel plezier aan een Aston beleefd.
Zo te horen is dit jullie uitverkoren versie.
Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Ga je voor dat Bond-gedweep, dan is deze SP10 jouw ding niet. Maar wie Astons voor hun racepedigree apprecieert, vindt hierin een sparring partner zonder weerga.
Deze gentleman-racer is alvast een toegankelijkere en plezantere speelkameraad dan de Vanquish, en als we er eentje moeten uitpikken waarvoor Porsche werkelijk de stuipen moet krijgen, dan is het deze.
Eerste test in AutoWereld 321, vanaf 1 maart.
Motor: 4735 cc, V8 (benzine), 321 kW/436 pk bij 7300 opm, 490 Nm bij 5000 opm Transmissie: achterwielaandrijving, gerobotiseerde zevenbak Afmetingen: 4385/1865/1260 mm Gewicht: 1610 kg Koffer: 300 l Ophanging: double wishbones/double wishbones Prestaties: 305 km/u, 0-100 km/u in 4,5 sec. Normverbruik: 12,9 l/100 km CO2-uitstoot: 299 Prijs: 116.578
In dit artikel : Aston Martin, Aston Martin V8 Vantage